Fermierii care cultiva rapita, porumb, floarea-soarelui sau alte plante energetice si incheie contracte de furnizare a materiei prime cu producatori de bioeta-nol si biocombustibili, pana la 1 septembrie, pot primi o subventie de circa 42 de euro pe hectar, in plus fata de plata din fonduri UE.
Pentru a primi subventia, fermierii trebuie sa fi bifat in cadrul cererii pentru plata pe suprafata in acest an (care include atat plata unica din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, cat si suma complementara, acordata din bugetul de stat, de 30 de euro pe hectar - n.r.) si categoria "culturi energetice".
Totodata, agricultorii trebuie sa depuna la birourile locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), pana la 1 septembrie, o copie dupa contractul de furnizare a materiei prime cu producatorul de biocombustibil.
Mai multe firme deruleaza investitii in fabrici de producere a biocombustibilului in Romania, intrucat, potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate statele din UE, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in 2007 si 20% in 2020. Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile, cum ar fi rapita, floarea-soarelui, porumb si se utilizeaza la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf. (D.E.)