Peste 70% dintre fermierii doljeni ar putea intra in posesia sprijinului pe suprafata aferent anului 2009, pana la sfarsitul acestui an. Pentru dezvoltarea agriculturii in judet nu este insa nevoie numai de subventii, ci si de comasarea terenurilor si o mai buna comunicare atat intre fermieri, cat si intre acestia si autoritati.
Daca plata sprijinului pe suprafata aferent anului trecut a depasit cu o luna si ceva termenul impus prin regulamentele europene, plata sprijinului aferent acestui an ar putea veni mult mai devreme, mai ales ca in acest an vor fi controlati prin teledetectie de aproximativ trei ori mai putini fermieri decat anul trecut. "Anul acesta, plata sprijinului pe suprafata s-a devansat. Platile vor incepe pe 16 octombrie, astfel ca speram ca, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, circa 70% dintre fermieri vor intra in posesia banilor", a declarat Emil Calugaru, directorul coordonator adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj la o intalnire organizata ieri, la Craiova, de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj cu reprezentantii exploatatiilor agricole din judet.

Solutii pentru dezvoltarea agriculturii

Chiar daca banii ar putea veni mai devreme, dezvoltarea agriculturii din judet depinde foarte mult de asocierea fermierilor si de comasarea terenurilor. "Terenurile trebuie comasate. Astfel vom avea mai putine erori la teledetectie", a precizat Calugaru. Ideea a fost sustinuta si de reprezentantii DADR Dolj. "Asocierea este foarte importanta pentru productie. La fel este si accesarea de fonduri nerambursabile pentru fermele de subzistenta, pentru cumpararea de utilaje, dar si pentru procesare, mai ales ca procesatorii si cei care valorifica produsele obtinute castiga cel mai mult, nu producatorii. De altfel, acesta este viitorul", a precizat Constantin Cucu, directorul coordonator al DADR Dolj. Acesta a explicat ca o alta solutie in dezvoltarea agriculturii in judet este schimbarea structurii culturilor. "Este important sa facem contracte din timp si sa cultivam in functie de acestea. In plus, trebuie avuta in vedere rotatia culturilor pentru ca e esentiala in mentinerea terenului curat de buruieni si in pastrarea productivitatii", a adaugat Cucu.