Senatul a aprobat Legea privind cresterea productiei de cereale prin subventionarea semintei certificate de grâu si porumb pentru toamna acestui an. Ramâne de vazut daca si Camera Deputatilor va fi de acord.
La sfârsitul lunii mai 2008, la initiativa a 52 de deputati si senatori, la Senat a fost înregistrat un proiect de lege prin care cultivatorii de cereale puteau achizitiona seminte de grâu si porumb subventionate. În luna iunie, Senatul a votat proiectul propus, conform caruia cultivatorii pot achizitiona samânta de grâu certificata la pretul de 0,7lei/kg, iar pe cea de porumb, la 3,5lei/kg. Diferenta pâna la pretul pietei ar urma sa fie achitata din bugetul Ministerului Agriculturii. Toate bune si frumoase, numai ca, în aceasta chestiune, forul decizional este Camera Deputatilor, unde proiectul a fost înregistrat pe 3 septembrie 2008.
Pâna la sfârsitul acestei luni, comisia de specialitate ar trebui sa depuna un raport, iar legea, sa intre în morisca votului. Proiectul prevede ca, la 45 de zile de la adoptare, guvernul trebuie sa emita norme si metodologii de aplicare, ceea ce ar însemna, în cel mai fericit caz, ca în decembrie ar putea sa apara aceste norme. Pâna atunci, nici un cultivator nu va mai avea nevoie de norme pentru ca grâul va fi semanat de mult.
Demn de remarcat este faptul ca guvernul, prin semnatura premierului, nu a fost de acord cu proiectul de lege, motivând ca Uniunea Europeana nu-l lasa sa acorde subventii pentru seminte, ci doar pentru suprafata cultivata. Calculul facut de comisia de specialitate a Senatului arata ca venitul suplimentar obtinut dupa deducerea cheltuielilor suplimentare ar fi fost de 130 de milioane de euro.