Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca lucrarile la Unitatea 2 a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda sunt cu doua-trei luni in urma graficului initial. Vestea buna este ca intarzierile ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an. Unitatea 2 trebuie finalizata in martie 2006, urmand ca, in toamna aceluiasi an, sa fie realizate primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national, initial la o capacitate redusa. Seres a mai spus, in cadrul aceleiasi intalniri de la Cernavoda, ca o serie de subcontractori romani care participa la constructia Unitatii 2 de la Cernavoda au solicitat cresterea contravalorii prestatiilor, dupa scaderea dolarului si a euro, valute in care au fost intocmite contractele. Potrivit ministrului Economiei, solicitarile au vizat majorarea sumelor platite pentru forta de munca, de la circa 5 - 6 euro pe ora, la 10 - 11 euro pe ora pentru fiecare angajat. “Ar fi un efort suplimentar de aproximativ 22 de milioane de euro pentru forta de munca. In principiu nu suntem de acord. Vom analiza insa situatia de la caz la caz“, a mai spus Seres. El a adaugat ca, in contractele incheiate de Nuclearelectrica cu firmele respective, nu sunt prevazute clauze referitoare la acoperirea riscului de curs valutar.
Cat priveste constructia Unitatii 3, oficialul MEC a spus ca negocierile cu investitorii selectati la sfarsitul anului trecut sunt in derulare. Unitatea 3 va fi operata de o societate privata la care vor detine participatii toate companiile implicate, inclusiv Nuclearelectrica. La intalnirea de la Cernavoda a participat si Teodor Chirica, cel care asigura conducerea interimara a societatii si care urmeaza sa fie numit in functia de director general in cursul saptamanii viitoare.
Potrivit acestuia, Nuclearelectrica a realizat in 2004 o cifra de afaceri de circa 120 de milioane de euro si un profit de 40 de miliarde de lei. Este un record absolut fata de 2003, cand profitul societatii a fost de trei miliarde de lei. Aceasta cifra s-a inregistrat si din cauza opririi centralei pe o perioada de circa 20 de zile, in urma secetei prelungite.