Prima sesiune de apeluri pentru proiecte derulate cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala s-a incheiat, insa fermierii, si nu numai, se pot pregati pentru urmatoarea sesiune. Numarul documentelor obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru intocmirea proiectului nu sunt tocmai putine.
Pentru proiectele care nu prevad lucrari de constructii-montaj trebuie aviz justificativ.
Niciun proiect nu poate fi prezentat spre avizare fara un studiu de fezabilitate sau fara documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, actualizat conform continutului-cadru si metodologiei stipulate in HG nr. 28/09.01.2008 si avizat conform legislatiei in vigoare.
Pentru proiectele care vizeaza investitii asupra obiectivelor de patrimoniu, solicitantul va prezenta si documentatia intocmita conform "Continutului-Cadru al documentatiilor de restaurare a monumentelor" sau documentatie avizata de Directia judeteana de Cultura.
Pentru proiectele integrate, care vizeaza lucrari de constructii-montaj, studiul de fezabilitate sau documentatia de avizare a lucrarilor de interventie se realizeaza pentru fiecare tip de actiune, integrarea realizandu-se printr-un deviz general centralizator de catre proiectantul care elaboreaza documentatia aferenta investitiei majoritare.
Studiile de fezabilitate aferente vor fi licitate intr-un singur pachet. Pentru proiectele integrate care vizeaza atat lucrari de constructii-montaj, cat si actiuni de achizitii simple, studiul de fezabilitate va include si descrierea acestor actiuni.
In cazul investitiilor care nu se supun achizitiilor publice, in estimarea costurilor investitiei, proiectantul va compara baza de date de preturi afisata pe site-ul APDRP si, in situatia in care preturile aferente bunurilor si serviciilor incluse in proiect nu se regasesc sau nu se incadreaza in limitele din baza de date, proiectantul va atasa trei oferte pe baza carora a intocmit bugetul estimativ.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor incluse in proiect, proiectantul va mentiona sursa de preturi folosita.
Solicitantul trebuie sa obtina si sa anexeze cererii de finantare si certificatul de urbanism sau autorizatia de construire.
In certificatul de urbanism trebuie specificat numele proiectului sau al investitiei exact cum este mentionat in Cererea de finantare. Prevederea nu se aplica proiectelor integrate.