Guvernul a aprobat ieri Strategia nationala anticoruptie si Strategia privind reforma din sistemul judiciar, precum si Planurile de actiune aferente acestora. Romania a indeplinit astfel la termen obligatiile din clauza de salvgardare referitoare la justitie, a carei activare ar fi putut amina cu un an aderarea la Uniunea Europeana. Documentele prezentate in prima lectura in sedinta de simbata, 26 martie, a Executivului au fost modificate pe baza observatiilor primite de Ministerul Justitiei, introducindu-se referinte sau masuri din planurile sectoriale elaborate de alte institutii, cum ar fi cele privind combaterea coruptiei in vama, la frontiera sau in cadrul politiei.
Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat ca Planurile de actiune adoptate garanteaza independenta efectiva a sistemului judiciar, transparenta si calitatea actului de justitie, accesul liber la justitie, sporind eficienta si responsabilizind sistemul judiciar. Totodata, ele cresc eficienta justitiei pentru minori, urmaresc consolidarea mediului de afaceri, a cadrului institutional si legislativ in domeniul cooperarii judiciare internationale, precum si consolidarea sistemului penitenciar, potrivit standardelor europene, protectia victimelor si reintegrarea sociala a infractorilor, prevenirea si combaterea coruptiei din sistemul judiciar dar si din administratia publica.
Nu in ultimul rind, va fi intarita capacitatea institutionala a parchetelor si va creste gradul de responsabilizare al procurorilor, care reprezinta Guvernul in lupta cu criminalitatea.

Sprijin pentru ministrul Justitiei

Traian Basescu, a participat, pentru prima data de la alegerea sa in functia de presedinte al tarii, la sedinta de guvern. Ieri, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu si-au reafirmat public sprijinul pentru activitatea pe care o face Monica Macovei in sensul reformei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei. "Ministrul Justitiei se bucura de tot sprijinul meu in efortul exceptional pe care il face pentru modernizarea si reformarea unui sistem al justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, incorectitudine si de ce sa ne ferim de termenul corect de coruptieā€, a declarat Traian Basescu. Presedintele a multumit ministrului justitiei pentru efortul depus pentru realizarea unor strategii coerente pentru reforma justitiei si lupta anticoruptie, strategii sustinute de planuri de actiune.