Romania ar putea deveni "un loc preferat de straini pentru achizitionarea caselor de vacanta, in locul Spaniei, care a devenit prea scumpa", declara recent directorul de marketing al Esop, Emilia Mielu, citat de NewsIn.
Desi pretul locuintelor din Romania vor creste cu 30% dupa integrare, dupa cum apreciaza mai multi analisti, acestea vor fi totusi mai ieftine decat cele din tara coridei. ßi asta pentru ca Spania este una dintre tarile cu cea mai rapida dezvoltare imobiliara, sustine Emilia Mielu. Astfel, circa 40% din locurile de munca sunt in constructii, iar industria imobiliara genereaza aproximativ 10% din productia economica, a explicat Emila Mielu. In plus, preturile locuintelor au crescut in 2005 cu circa 15% in Spania si Franta, mai mult decat in tarile care au adoptat moneda euro, unde cresterile au fost de 7,7%, a mai spus directorul Esop. Preturile din Romania sunt insa comparabile cu cele din noile state membre.
In Ungaria spre exemplu, apartamentele noi au ajuns la preturi cuprinse intre 960 si 2.300 de euro pe metru patrat, arata Mielu. In Cehia, preturile, desi mai mari, nu depasesc 2.500 de euro pe metru patrat in cazul locuintelor noi. In pofida preturilor comparabile cu unele tari vecine, "strainii vor prefera Romania, alaturi de Grecia si Turcia pentru a construi case de vacanta", considera Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Clima si relieful atrag occidentalii

Frumusetea peisajului romanesc, precum si clima blanda din tara noastra vor cantari mult in deciziile strainilor cu privire la destinatia caselor de vacanta.
De remarcat ca tara noastra ofera unele avan-taje chiar si fata de Turcia si Grecia. Atentatele din august care au lovit in Antalia si Marmaris i-au cam indepartat pe straini de meleagurile insorite ale coastelor Turciei, desi preturile locuintelor de acolo sunt mai mici decat in Romania.
In plus, in timp ce pe litoralul grecesc si turcesc soarele arde pana la 41 de grade in zilele de vara, pe litoralul romanesc nu depaseste 33 de grade. O alta atractie turistica pentru straini va fi si Delta Dunarii. Se stie ca italienii sunt niste impatimiti ai vanatului de pasari, asa ca este posibil ca acestia sa fie printre primii straini care vor construi case de vacanta in regiunea Deltei Dunarii. De altfel, italienii si austriecii care au deja afaceri in Banat vor cumpara case de vacanta in Muntii Apuseni, in zona Semenic, este de parere Zilisteanu. Pentru case de vacanta la munte, unii straini vor construi in Valea Prahovei, mai spune analistul imobiliar.