Soldul investitiilor straine directe realizate in firme mici si mijlocii la sfarsitul lui 2003 a fost de peste 3,6 miliarde de euro, adica 36,2% din total, ceea ce plaseaza Romania in grupul tarilor cu pondere relativ mica a investitiilor in IMM. Potrivit Raportului anual al sectorului IMM-urilor din Romania intocmit de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), in China aproape toate investitiile straine directe - 97,7% - au avut ca destinatie firme mici si mijlocii.
In Italia, Marea Britanie si Turcia investitiile realizate in IMM-uri detin o pondere de peste 60% din total.
Romania face parte din cel de-al treilea grup de tari care prezinta o pondere relativ mica a investitiilor in IMM-uri, alaturi de Ungaria - 15,1% din total, Olanda - 29%, Grecia - 31,7% si chiar Statele Unite ale Americii - 33,3% sau Spania - 25,4%.
Cifra de afaceri realizata in IMM-urile cu participare straina la capital reprezinta circa 37% din cifra de afaceri a firmelor mici si mijlocii din Romania.
Cele mai multe investitii in sectorul IMM au fost realizate de investitorii italieni, care detin 17% din total, urmati de cei olandezi cu 15% din total si de greci cu 10%.