Proiectul de lege adoptat miercuri de deputati va duce la scaderea celor care-si doresc sa se intoarca la munca in loc sa stea sa-si ingrijeasca micutii pana ce acestia vor implini doi ani. Asta pentru ca toti cei care vor sta doi ani acasa ca sa-si creasca minorii vor putea opta fie pentru indemnizatia de 600 de lei, fie pentru 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Acest lucru le va fi favorabil parintilor care au salarii foarte mari. Pana la aparitia acestui proiect nu s-a luat in calcul faptul ca salariatii care castiga cu mult deasupra mediei nu vor sta acasa pentru o indemnizatie care nu reprezinta nici macar un sfert din venituri.

Indemnizatiile la Galati

Potrivit cifrelor oferite de conducerea Directiei de Munca si Protectie Sociala, in judetul Galati exista 3.800 de persoane care primesc de la stat indemnizatii pentru a-si creste micutii pana ce acestia vor implini doi ani. Alti 600 de parinti incaseaza stimulente pentru ca au ales sa mearga la slujba in loc sa stea acasa pentru a-si ingriji copiii. Un parinte care a ales sa stea acasa cu cel mic primeste de la stat suma de 600 de lei la care se adauga alocatia in cuantum de 200 de lei, pe care micutul o primeste pana la doi anisori. La fel si cu stimulentele, mama sau tatal care aleg sa se intoarca la serviciu primesc 100 de lei de la stat plus alocatia de 200 de lei.

Explicatii tehnice

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a explicat faptul ca si tatii pot beneficia de pe urma noii legi daca venitul venitul lor este mai mare decat al sotiilor. Acestia vor fi nevoiti sa prezinte acte doveditoare ca mama s-a angajat si sa faca o cerere prin care sa arate ca intentioneaza sa intre in concediu paternal si vor primi tot 85% din venitul pe ultimul an. Campeanu a precizat ca in Romania primesc indemnizatii 185.000 de mame. "Efortul bugetar pentru acordarea indemnizatiilor nu este mare, pentru ca doar 20% dintre femeile din Romania castiga in acest moment mai mult de 1.100 lei, iar foarte putine dintre acestea urmeaza sa nasca", a spus Campeanu.