Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va propune Guvernului acordarea unui imprumut rambursabil in limita sumei de 40 de miliarde de lei societatii Rulmentul Brasov, pentru a asigura functionarea normala a intreprinderii in urmatoarele luni, au declarat surse din AVAS, citate de Mediafax.
Imprumutul ar urma sa fie acordat pentru o perioada de trei ani, cu un termen de gratie de 12 luni si cu o dobanda medie practicata de institutiile de credit pentru imprumuturile acordate clientilor nebancari.
Imprumutul va fi acordat din veniturile obtinute de AVAS din privatizare.
Societatea Rulmentul Brasov, aflata sub supraveghere financiara si in administrarea speciala a AVAS, a inregistrat la sfarsitul lui octombrie un volum total al datoriilor de 1.637 de miliarde de lei (circa 54 de milioane de dolari, cu 68% mai mult fata de 2002), din care 1.189 de miliarde de lei reprezinta arierate.
Valoarea totala a creantelor societatii la 31 octombrie 2004 era de 278,3 miliarde de lei, din care 30% sunt considerate incerte din punct de vedere al incasarii.
“Pentru urmatoarele trei luni, Rulmentul Brasov are contracte si comenzi ferme la export de aproximativ zece milioane de dolari. Acest imprumut, destinat achitarii electricitatii, gazelor naturale si pacurii, este necesar pentru a asigura functionarea in continuare a uzinei si pentru crearea conditiilor de privatizare“, au spus sursele citate. (A.M.)