Finalizarea tranzactiei prin care grupul italian Enel va prelua pachetul majoritar de actiuni la societatea Electrica Muntenia Sud va avea loc pana la jumatatea lunii aprilie. "Pana la sfarsitul lunii martie vom prezenta Executivului situatia referitoare la clauzele contractuale necesare pentru trecerea Electrica Muntenia Sud in proprietatea Enel. Finalizarea tranzactiei va avea loc dupa ce va fi aprobata hotararea de guvern", a declarat Laszlo Gyerko, vicepresedintele pe probleme de privatizare al AVAS.
Grupul italian a fost desemnat in 2006 castigator al procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Contractul de privatizare a fost semnat in luna iunie a anului trecut, iar tranzactia presupune achizitia directa de titluri si majorarea capitalului social. Enel va plati direct statului 394,8 milioane euro pentru jumatate din actiunile Electrica Muntenia Sud si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea de noi actiuni, in suma de 425,2 milioane euro.
Comisia Europeana a aprobat in luna decembrie 2007 achizitia Electrica Muntenia Sud de catre Enel, apreciind ca tranzactia nu va afecta mediul concurential. Electrica Muntenia Sud distribuie si furnizeaza catre populatie electricitate in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu. Principalele operatiuni ale grupului italian sunt de generare, distributie si furnizare de electricitate, Enel operand in principal in Italia, dar si in Spania, Bulgaria, Romania, Slovacia, Rusia, Franta si in America de Nord si de Sud. Enel mai detine in Romania companiile Enel Electrica Dobrogea si Enel Electrica Banat, filiale Electrica preluate in 2004.