Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiunile SNP Petrom, operatiune pentru care a obtinut acordul OMV, si intentioneaza sa introduca pe piata de capital pachete semnificative de actiuni la RomTelecom, BCR si CEC, a declarat ieri ministrul de stat Adriean Videanu.
“Vom folosi BVB in special pentru ceea ce inseamna marile privatizari. O sa infiintam un Comitet interministerial pentru a alimenta bursa cu tot ceea ce inseamna pachete reprezentative pe care le detine statul, pentru a profita si de aceasta perioada buna din piata de capital“, a spus Videanu la seminarul “Anul economic 2005 si mediul de afaceri“, organizat de FIN Media. Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor economice a mentionat ca printre societatile care urmeaza sa fie listate la Bursa se vor regasi unitatile energetice si furnizorii de utilitati.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu o participatie de 51%, pentru care a investit circa 1,5 miliarde de euro. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) detine 40,7% din titluri.
Petrom a fost listat la BVB in 2001, cand statul a vandut o participatie de circa 7%. In prezent, actiunile aflate in tranzactionare libera reprezinta 6,2% din capitalul social al companiei.
Statul roman mai detine circa 46% din actiunile RomTelecom, 38% din titlurile BCR si este unicul actionar al CEC.