Distrigaz Nord si Distrigaz Sud vor primi bani din contul Trezoreriei Statului, astfel incat cele doua societati sa nu inregistreze pierderi in urma conversiei in actiuni a creantelor detinute asupra mai multor firme, potrivit prevederilor cuprinse in doua hotarari aprobate saptamana trecuta de Guvern.
Cele doua hotarari vin sa mai atenueze din criza provocata de introducerea si eliminarea abonamentului la gaze, criza care a determinat cele doua mari companii europene care au semnat contracte de privatizare cu Distrigaz sa amane finalizarea procesului de privatizare, care urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute. Este vorba despre Ruhrgas si Gaz de France care au semnat in octombrie contractele de privatizare a Distrigaz Sud, respectiv Distrigaz Nord.
Astfel, Executivul a decis ca Distrigaz Nord sa-si poata recupera diferenta dintre valoarea nominala a actiunilor rezultate in urma conversiilor, in valoare de 552 de miliarde de lei, si sumele incasate efectiv.
Plata va fi operata de catre Ministerul Finantelor Publice din sumele disponibile in contul curent al Trezoreriei Statului. Suma va intra in conturile societatii in termen de 150 de zile de la data la care compania germana Ruhrgas dobandeste pachetul majoritar de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Distrigaz Nord.
A doua hotarare a Executivului stabileste ca se va acoperi de la bugetul de stat, pana la 1 iulie, valoarea nominala a actiunilor rezultate din conversia datoriilor societatii Nitramonia Fagaras catre Distrigaz Sud.
Si in acest caz platile, in suma de 290,4 miliarde de lei, se vor face tot din contul Trezoreriei Statului. Contractul de privatizare a societatii Distrigaz Sud stabileste ca societatea nu va suporta nici o pierdere ca urmare a transformarii datoriilor in actiuni.