Dupa ce producatorii legali de alcool s-au plans in repetate randuri de faptul ca piata neagra a luat amploare, Guvernul s-a gandit sa ia masuri impotriva evaziunii fiscale. Masurile vizeaza atat alcoolul si bauturile alcoolice, cat si tutunul si uleiurile minerale. Producatorii si importatorii de alcool, tutun si uleiuri minerale vor fi controlati de echipe formate din reprezentanti ai ministerelor si agentiei de protectie a consumatorilor pentru a se preveni evaziunea fiscala.
Decizia fost convenita in sedinta de ieri a Guvernului, printr-o hotarare care prevede o serie de masuri speciale pentru prevenirea si combaterea faptelor de evaziune fiscala in domeniul alcoolului etilic de origine agricola, bauturilor spirtoase, produselor din tutun si al uleiurilor minerale.
Masura in cauza este justificata prin necesitatea de a se preintampina efectele negative care pot fi generate de majorarea accizelor, conform calendarului convenit cu Uniunea Europeana.
Astfel, se arata in actul normativ, se vor constitui echipe mixte de control, alcatuite din reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Economiei si Comertului, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului si ai organizatiilor patronale reprezentative pe ramura.

Patronatele vor avea observatori

Reprezentantii organizatiilor patronale vor avea calitatea de observator la operatiunile de expertizare a capacitatilor tehnice de productie.
Inspectorii vor verifica atat licentele de fabricatie, autorizatiile de antrepozit fiscal si instalatiile de productie ale firmelor din domeniile mentionate, cat si modul in care acestea respecta prevederile legale privind protectia consumatorilor sau normele de igiena si de calitate.
Potrivit actului normativ, actiunea de control va incepe cu prelevarea de probe pentru toate produsele distribuite si comercializate, provenite din productia interna sau din import, pentru stabilirea calitatii si concentratiei alcoolice, precum si a modului de respectare a normelor legale privind definirea, descrierea si prezentarea acestora.
Probele prelevate vor fi transmise pentru analize la laboratoarele de specialitate din tara acreditate pentru astfel de operatiuni.
In cazul in care se constata ca nu sunt respectate conditiile de acordare si detinere a licentelor de fabricatie sau a autorizatiilor de antrepozite fiscale de productie, inspectorii vor sigila instalatiile si vor sesiza organele fiscale pentru stabilirea obligatiilor fiscale suplimentare, dar si organele de urmarire penala, in cazul in care se constata o infractiune.

Vor fi controlate si cazanele

In actul normativ aprobat de Executiv se mai prevede ca echipele de control, prin intermediul autoritatilor locale, vor lua masuri de identificare a cazanelor din gospodariile individuale, utilizate la obtinerea tuicii si a rachiurilor din fructe sau din alte materii prime, destinate consumului propriu sau pentru comercializare. Aceste date, o data obtinute, vor fi centralizate lunar.