Desi exista indicii clare de fraudare a statului cu sute de miliarde de lei, afaceristul galatean Cornel Bologa este lasat de organele statului sa-si vada de treaba, fara sa pateasca nimic.

Dupa ce cotidianul nostru a mai relatat despre un amplu caz de evaziune fiscala bazata pe crime, fals intelectual si fraude de miliarde, reporterii nostri au urmarit evolutia acestui caz, constatindu-se cu stupoare ca organele competente nu au facut nimic pentru recuperarea datoriilor pe care le are Grupul de firme Bologa la bugetul de stat. Dupa aproape un an de zile de cind cotidianul nostru sesiza opinia publica cit si institutiile statului despre aceste afaceri murdare, nici un pas important nu a fost facut pentru tragerea la raspundere a principalilor vinovati sau pentru recupererea sumelor cu care a fost prejudiciat statul. Patronul Grupului de firme Bologa, Cornel Adrian Bologa, fost candidat la Primarie in 1996, acum se ascunde mai mult de razbunarea fostilor parteneri de afaceri, a rudelor celor care au fost omoriti de catre asociatii sai in afaceri si chiar de cei care au ajuns in puscarie din cauza lui decit de organele statului.

Printr-o adresa a DGFP Galati, prin care aceasta institutie raspunde intrebarilor redactorilor Monitorului de Galati, se arata ca motivul pentru care nu au fost luate masuri drastice de recuperare a creantelor pe care le datoreaza firmele lui Bologa este ca 's-a constatat ca acesta nu mai locuieste la adresa cu care a fost inregistrat la Registrul Comertului'. Ba mai mult de atit, culmea coincidentei face ca exact in ziua in care redactorii nostri au adresat intrebarile catre DGFP, functionarii Administratiei Finantelor Publice isi reaminstesca faptul ca ar mai fi ceva de facut in acest caz: 'Cu adresa nr 8.006/3.05.2004 , la care se revine cu adresa nr. 23.240/31.10.2005, AFP Galati solicita DGFP Galati - ACF efectuarea unei inspectii la SC BOLOGA SRL, astfel incit, in conformitate cu prevederile Legii nr. 64/1995, inscierea la masa credala sa se faca cu o suma certa, lichida si exigibila, actualizata la momentul solicitarii'.

Toate firmele lui Bologa sint patate

Grupul de firme Bologa, care pe vremuri era bine cunoscut, este acum in colaps, firmele acestuia, pline de datorii, aflinu-se in lichidare, insa, desi anii trec, statul nu se poate lauda cu bani recuperati. In cazul societatii Bologa SRL, aflata de mai bine de trei ani in lichidare, Directia Finantelor Publice Galati inca nu a reusit sa adune nici un leut, motivind ca „instiintarile de plata, cit si somatiile si titlurile executarii transmise la sediul social al societatii au fost returnate”. De asemenea, se mai arunca vina si pe lichidator, care „nu a notificat DGFP Galati pentru transmiterea creantelor in vederea inscrierii la masa credala”. Reprezentantul lichidatorului, Top Expert SRL Brasov, a declarat ca toate actele societatii Bologa SRL au fost trimise catre Finantele Galati pentru efectuarea unui control financiar. Insa, conform Codului de procedura fiscala in vigoare, Art. 31, alin. 3, „In situatia in care domiciliul fiscal nu se poate stabili (…), domiciliul fiscal este locul in care se afla majoritatea activelor”. Acelasi Cod de procedura fiscala mai arata clar ca procedura de insolvabilitate este aplicabila si in situatia „cind debitorul nu este gasit la ultimul domiciliu fiscal cunoscut si la acesta ori in alte locuri unde exista indicii ca a avut avere, nu se gasesc venituri sau bunuri urmaribile” (Art. 172, alin. 2, lit. d).

„Istoria” evaziunilor lui Bologa

In urma cu un an „Monitorul de Galati” publica dezvaluiri cu privire la 3 persoane ucise, una disparuta, frauda de zeci de miliarde de lei, 7 condamnati pentru evaziune fiscala, abuz in serviciu si fals intelectual, totul stind la baza unei afaceri care a pornit de la producatorul de alcool galatean Cornel Bologa prin firma Alcoolprod. Acelasi asa-zis om de afaceri a facut datorii grele. Povestea a inceput pe data de 17 decembrie 1998, cind Brigada de Supraveghere si Control Vamal Iasi a sesizat organele de politie in privinta faptului ca Alcoolprod SA Galati, in perioada mai-iunie 1998, a efectuat 12 exporturi de alcool etilic dublu rafinat fara confirmarea vamii de frontiera ca fiind iesite din tara, existind suspiciunea ca produsul a fost valorificat pe piata interna, cu eludarea obligatiilor fiscale datorate bugetului fiscal (accize si TVA). In scurt timp, in urma controalelor efectuate, s-a constatat ca in aceeasi perioada Alcoolprod a efectuat 29 exporturi de alcool, din care 20 ar fi urmat sa iasa prin vama Halmeu, opt pe la vama Albita si unul pe la vama Siret. Neefectuarea acestor exporturi a cauzat un prejudiciu la bugetul de stat de 12.257.852.453 lei, din care peste 9 miliarde de lei reprezinta accize, iar diferenta, TVA.

In februarie 1998 directorul executiv al Alcoolprod, Cristian Nechita, cu acordul presedintelui Consiliului de Adminsitratie al societatii, Adrian Cornel Bologa, a incheiat un contract extern de vinzare-cumparare cu SC BIP SRL Chisinau, reprezentata de Ion Baranciuc. Contractul prevedea ca SC Alcoolprod SA sa livreze firmei din Chisinau o cantitate de 200.000 litri alcool dublu rafinat din cereale de 95,5 grade dall, valorind circa 174.000 de dolari. Peste numai o luna de zile (in martie 2004), "Alcoolprod" a intocmit un act aditional la acest contract prin care s-a marit canitatea la 500.000 de litri, avind valoarea de 400.000 de dolari.

Potrivit acestui contract, livrarea la export a acestor cantitati de alcool urma sa se faca prin comisionar, respectiv firma Vinalcool SRL, din comuna Tanacu, judetul Vaslui.

Patronul firmei comisionare, Calin Eugen Mihoci, in declaratiile date procurorilor, a afimat ca a denuntat contractul, sustinind ca nu a fost decit o manevra prin care Bologa a incercat sa scape de reponsabilitatea falsurilor pe care urma sa le faca.

Potrivit anchetei, in perioada februarie-iunie 1998 au fost inregistrate si confirmate vamal 29 de transporturi de alcool dublu rafinat, dupa cum urmeaza: 20 prin Vama Halmeu, opt prin Vama Albita si unul prin Vama Siret. La sfirsitul anului 1998, o verificare a Corpului de Control al Directorului General al Directiei Generale a Vamilor (Nini Sapunaru) a evidentiat faptul ca, in realitate, alcoolul a fost inregistrat si confirmat in fals ca parasind teritoriul tarii cu destinatia BIP SRL Chisinau si alte societati din Ucraina, el alimentind de fapt piata neagra a comertului ilicit cu alcool si bauturi alcoolice din Romania. Drept urmare, Nini Sapunaru a dispus destituirea din functii a 12 vamesI, care au si fost denuntati la Parchetul de pe linga Tribunalul Vaslui.

Trebuie mentionat faptul ca firmelor romanesti care fac orice fel de export, inclusiv alcool, nu le sint percepute de catre stat accize si TVA. In aceasta situatie, cantitatile de alcool raminind in tara, firma Alcoolprod a „beneficiat” de miliarde de lei comercializind acest alcool pe piata interna, fara a vira statului accizele si TVA-ul.

In paralel, pe 1 iunie 1998, la Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui s-au prezentat doua femei din Republica Moldova care au reclamat disparitia sotilor lor, Ion Baranciuc (46 ani), Ion Bucatari

(43 ani), precum si a unei cunostinte, Serghei Sibov (33 ani), Ion Baranciuc fiind persoana care reprezenta firma BIP SRL Chisinau, firma cu care Alcoolprod incheiase contractul pentru exportul alcoolului.

Cei trei se aflau in Vaslui de citeva zile pentru a face afaceri cu Vinalcool SRL Tanacu. Cei de la motelul Moara Grecilor, unde erau cazati moldovenii, au declarat ca in seara de 29 mai 1998, in spatele

motelului, s-a iscat o incaierare, iar in timpul cercetarilor s-a ajuns la

concluzia ca barbatii disparuti au fost omoriti in acea seara, insa li

s-au gasit cadavrele abia dupa 2 ani de zile. Banuiti de moartea acestora au fost Stefan Turlea si Dan Perju, care in perioada disparitiei moldovenilor erau garzile de corp ale lui Calin Mihoci (comisionarul exporturilor fictive de alcool) si administratorului lui Bologa. Dupa circa doi ani cadavrele celor trei disparuti au fost gasite intr-o groapa sapata in curtea casei lui Turlea. Recunoasterea s-a facut dupa resturile de haine. Calin Mihoci a fost acuzat de favorizarea infractorului in acest caz. Este surprinzator ca, desi toate probele duc la beneficiarul direct al sumelor, Cornel Adrian Bologa, invinuit in aceasta cauza, acesta afirma ca a incasat banii pe alcool de la cei care de fapt erau morti deja. Organele de cercetare au trecut cu o usurinta dubioasa peste aceste declaratii si l-au scos de sub urmarire penala, intrucit cadavrele au fost descoperite dupa aproape doi ani de la aceste declaratii. Interesant este si faptul ca, desi mai sint procese pe rol privind aceste cauze, nici un organ de ancheta nu a avut curiozitatea sa afle cum se puteau incasa bani de la niste persoane disparute, pentru ca mai apoi sa se constate ca fusesera ucise.

Timpul sterge faptele unora si le mareste pedeapsa altora

In octombrie 2004 s-au dat sentinte intr-unul dintre dosarele penale privind exporturile fictive de alcool. Comisionarul, Calin Mihociu, a primit 7 ani inchisoare pentru savirsirea infractiunii de evaziune fiscala si a fost obligat la plata a 3,1 miliarde de lei impozit pe profit, 7,4 miliarde de lei reprezentind majorari de intirziere pentru perioada 1998 - 2001, plus penalitatile aferente pina la data achitarii acestor sume.

Administratorul Vinalcool Tanacu, Sandu Arcalianu, a primit 4 ani inchisoare pentru infractiunea de folosire de acte falsificate, iar alti 5 vamesi au primit pedepse cuprinse intre 1 an si 6 luni si 3 ani pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual, plus ca ei au de platit in total aproape 4 miliarde de lei reprezentind accize si TVA, plus majorari si penalitati.

Culmea este ca cel care de la care a pornit intreaga afacere, Bologa, este liber intr-o tara in care justitia, in loc sa lamureasca misterele unor astfel de afaceri murdare, nu face decit sa ridice mai multe semne de intrebare.

Motivatia unei sentinte penale arata ca Alcoolprod are de platit accize de zeci de miliarde

Reporterii cotidianului nostru au reusit sa stea de vorba cu Calin Mihociu, omul care sustine ca Bologa a actionat pe toate caile pentru a scapa de acuzatiile ce i se aduc in legatura cu exporturile fictive de alcool. Oameni politici influenti la acea vreme, amenintari directe asupra celor care anchetau, propuneri si promisiuni facute chiar in fata celor care ar fi trebuit sa vegheze asupra respectarii legilor sint doar citeva dintre multele dezvaluiri facute de Mihociu, care de altfel isi recunoaste partea lui de vina.

In motivatia sentintei penale a inculpatului Calin Mihociu se arata clar cine si ce are de platit, toate aceste motive fiind justificate prin prevederile legislative in vigoare atit in perioada in care au avut loc faptele, dar si in prezent: „In consecinta, SC Alcoolprod SA Galati nu a dovedit cu acte contabile realitatea celor 29 de transporturi, motiv pentru care nu poate beneficia de cota zero pentru scutire de plata accizelor si a TVA. Alcoolul nefiind purtator de accize si TVA, asa cum se arata in rechizitoriu, din motivele expuse anterior, inculpatul Mihociu Eugen Calin Constantin nu poate fi obligat la plata acestora, ci doar la plata impozitului pe profit obtinut din deturnarea alcoolului si vinzarea lui pe piata interna”. Asadar statul are de recuperat miliarde bune de pe urma acestei afaceri si a societatii Alcoolprod patronata de Cornel Bologa care se afla in lichidare.