Multe dintre societatile din portofoliul AVAS au fost lasate sa moara, iar cele scoase la vânzare sunt greu vandabile. Esecurile la privatizare au îngreunat situatia financiara deja precara a multor companii, timp în care acestea au acumulat sute de milioane de lei drept datorii, majoritatea tot catre stat. Actiunile pe care le detine statul în firmele neprivatizate aduc mai mult datorii catre bugete decât avantaje actionarului în cauza. Multe societati comerciale din toata Oltenia zac de 10-12 ani în ograda actionarului majoritar sau minoritar - statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care nu a fost în stare sa le privatizeze nici pâna în 2008. Sub aripa protectoare a statului, firmele din portofoliul AVAS fie au intrat în paragina, cum e cazul societatilor agricole, fie functioneaza bine mersi, dar acumuleaza datorii imense, tot la stat. Unele dintre ele au intrat, între timp, în faliment, în lichidare sau, pur si simplu, au fost dizolvate, astfel ca statul a mai încasat doar praful de pe toba, iar mentinerea lor în portofoliu este mai mult o povara. AVAS nu are voie sa investeasca în aceste societati din portofoliu, pentru a le face mai atractive potentialilor cumparatori, ba chiar a renuntat sa le mai vânda pe cele "cazute". În portofoliul statului sunt foarte multe agromecuri si societati comerciale cu obiecte de activitate dintre cele mai banoase. La asemenea companii, statul detine pachetul majoritar de actiuni, dar, în acelasi timp, ele sunt pe pierderi de ani buni, pe fiecare judet. Procedural, când sunt scoase la vânzare, firmele sunt evaluate de un evaluator independent (pe banii firmei), iar în urma expertizei, pretul pe care îl estimeaza acesta va fi cel de pornire a licitatiei. AVAS nu face decât ca, la numirea administratorului societatii, sa-l determine pe acesta sa semneze un contract de performanta, prin care sa se oblige sa redreseze societatea "cât de cât".  
Dolj, cele mai multe firme pierdute La o solicitare scrisa a Gazetei de Sud, AVAS ne-a comunicat o lista cu 35 de societati comerciale din portofoliu, din judetul Dolj, precum si stadiul în care se afla (administrare, lichidare, faliment). În acelasi timp, pe site-ul AVAS, în dreptul Doljului figureaza numai 20 de societati. Departamentul de Relatii Publice al Autoritatii a explicat faptul ca numai "cele vandabile au fost publicate pe site", în timp ce restul de 15 "au ramas asa. Mai exact, AVAS precizeaza ca, de-a lungul anilor, toate societatile au fost scoase la privatizare, iar acelea la care nu s-au primit nici un fel de scrisori de intentie de la potentiali cumparatori "au fost lasate asa, urmând sa fie vândute", se bâlbâie AVAS. Dar ce se poate recupera de la firme aflate în faliment sau în lichidare de ani buni AVAS nu a reusit sa ne lamureasca. Tot reprezentantii AVAS au precizat ca pe site-ul institutiei sunt scoase la vânzare numai cele privatizabile. Exemple în acest sens de firme la care statul detine participatiuni în majoritate, dar a lasat de izbeliste privatizarea sunt destul de multe. La Chimenerg Craiova, statul mai are 86,75% din actiuni, dar firma figureaza în faliment de ani buni. Cele mai multe sunt agromecuri. De exemplu, la Agromec Isalnita, AVAS are 69,9% din actiuni, dar din 2004 nu mai are activitate. Institutul de Cercetari Miniere din Craiova (ICSITPML) este aproape integral al statului (90,6%), dar la sfârsitul lui 2004 avea datorii de 46 de milioane de lei, iar pe 2005 a reusit sa mai stinga din ele, dar tot au ramas 4,3 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 3,6 milioane, potrivit datelor de la AVAS. Avioane Craiova si Complexul Energetic Craiova tin capul de afis al portofoliului AVAS în Dolj, iar daca prima este la un pas de transfer în proprietate privata, cu tot cu datorii, la Complexul Energetic, lucrurile sunt cel putin interesante. Compania a avut în 2005 un profit de 12 milioane de lei, dar datoriile totale erau enorme: 241,8 milioane de lei, la o cifra anuala de afaceri de 680 de milioane. Despre privatizarea Complexului Energetic Craiova se vorbeste înca de la înfiintare, dar nici acum nu s-a materializat. Multiprest Service SA, la care statul detine 67,7%, a avut pierderi pe 2005, dar figura si cu datorii totale de 271.579 de lei. Si lista poate continua. 
În Vâlcea, AVAS pariaza pe Oltchim Doar opt firme din judetul Vâlcea mai sunt scoase la privatizare de AVAS. Cea mai importanta dintre ele este Oltchim Râmnicu Vâlcea. AVAS a dat publicitatii doar datoriile la sfârsitul anului 2005, care se cifrau la aproape 865 de milioane de lei, iar profitul era de 22 de milioane de lei. Colosul din industria chimica din Vâlcea a fost implicat în diverse controverse în ultima perioada. Cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti au scazut la 0,38 lei pe actiune, de la 1,48 de lei anul trecut. Alta firma din Vâlcea, Cozia Forest, specializata în prelucrarea lemnului, este o societate pe profit, la care statul mai are participatiuni de 24,65%. Datoriile firmei în 2005 ne-au atras atentia: 2,2 milioane de lei.  
Gorjul si complexurile energetice AVAS mai are de privatizat din Gorj doar sase societati, dar cele mai importante sunt Complexurile Energetice Turceni si Rovinari. Desi ambele figureaza cu profit pe anul de raportare 2005, de 45 de milioane de lei, respectiv 73 de milioane de lei, datoriile lor erau exorbitante la începutul anului 2006: 529 de milioane de lei, respectiv 261 de milioane de lei. La Rostramo Târgu Jiu, statul a mai ramas cu 24,69%. Firma era pe pierdere în 2005 si avea datorii de 15 milioane de lei.  
Cinci firme din Olt Statul se chinuieste sa mai vânda participatiunile la numai cinci firme din judetul Olt. Societatile sunt în proprietate privata în proportie covârsitoare, deci statul mai detine doar procente mici din actiunile acestor companii, de la 2% la 5,85%. Desi unele sunt pe profit, iar altele, pe pierderi, toate aveau datorii catre bugete si catre terti. Un exemplu este SMR Bals, la care AVAS mai are participatiuni de 5,8%. Firma avea 1.886 de angajati în 2005, era pe profit, potrivit AVAS, si înglobase datorii totale de 42,7 milioane de lei.  
Resturi de privatizat în Mehedinti Noua firme din Mehedinti mai au printre actionari si statul, care detine câteva zeci de procente la fiecare. AVAS mai este actionar majoritar la una singura, Cerom Mehedinti (51,004%), si are obiect de activitate fabricarea hârtiei si a cartonului ondulat. Capitalul social al firmei este de 18,5 milioane de lei si, cu toate acestea, avea pierderi de cinci milioane de lei si datorii totale de 21 de milioane de lei. Pachete mai mari de actiuni mai detine statul la Drobeta Comb (39,75%) si Uzina de Reparatii Mehedinti (28,8%).