Investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 48%, la 4,9 miliarde de euro. Directorul general al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, Cristian Parvan, a declarat ca statul nu are bani, iar parteneriatele public-private ar atrage capital.
Investitiile straine directe in Romania s-au redus in 2009 cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,899 miliarde de euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 96,9% prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania, a anuntat vineri Banca Centrala. În 2008, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au fost de 9,496 miliarde de euro, dar au acoperit numai 58,77% din deficitul de cont curent, potrivit datelor revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Finantarea deficitului contului curent a crescut fata de perioada ianuarie-noiembrie 2009, cand fusese de 81,7%. Pe ansamblul anului trecut, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 5,054 miliarde de euro, in scadere cu 68,7% fata de 2008. În 2009, creditele intra-grup au reprezentat 37,4% din investitiile straine directe, insumand 1,834 miliarde de euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 62,6%, respectiv 3,065 miliarde de euro, se mai arata in comunicat. În 2008, creditele intragrup insumau 4,623 miliarde de euro, iar participatiile la capital, 4,873 miliarde de euro. Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Situatia ar putea continua si anul acesta

Directorul general al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), Cristian Parvan, sustine ca, pentru un an de criza, nivelul investitiilor straine este foarte bun. "Ne asteptam la aceasta scadere a investitiilor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca 2009 a fost un an de plina criza financiara, asa ca 4,899 miliarde de euro este totusi un nivel destul de bun. Evident ca noi voiam ca investitiile sa fie mai mari, dar nici acestea nu sunt de neglijat. În plus, o mare parte din aceste investitii continua sa fie majorari de capital ale companiilor-mama catre sucursalele din Romania, mai ales in sistemul bancar, unde aceste capitaluri raman in economia romaneasca", a declarat Cristian Parvan.
Referitor la nivelul investitiilor straine din acest an, directorul general al CNPR crede ca acestea se vor situa undeva la 4,5 miliarde de euro. "Pentru acest an ne asteptam tot la o cifra asemanatoare cu cea de anul trecut. Undeva la 4,5 miliarde de euro. Am vazut ca s-au anuntat anul acesta investitii care anul trecut au fost inghetate, in marile lanturi comerciale, dar si la companiile mari din Romania", a mai spus Parvan.

Statul ar putea da o mana de ajutor

În ceea ce priveste investitiile romanesti si capitalul romanesc, Cristian Parvan este de parere ca statul ar trebui sa faca ceva in aceasta privinta si sa antreneze investitorii prin parteneriate public-private.
"Avem si investitori romani dornici sa pompeze bani, dar statul nu face nimic pentru a-i antrena. Parteneriatele public-privat ar da o mana de ajutor investitiilor romanesti si capitalului romanesc. E clar ca statul nu are bani sa faca investitii, iar aceste parteneriate ar atrage capital. Exemplul cel mai bun aici sunt investitiile de la Cernavoda 3 si 4. Se anunta investitii majore in energie si infrastructura, doar ca statul nu se hotaraste odata ce are de facut. Practic, aceste investitii sunt tinute in stand-by de statul roman", a subliniat Parvan.

Criza a amanat unele investitii

În primele 11 luni ale anului trecut, investitiile straine directe se diminuasera cu 55,7%, la 3,8 miliarde de euro, dupa ce la zece luni investitiile straine directe scazusera cu 51,5%, pana la 3,72 miliarde de euro, fiind pentru prima data in 2009 cand s-au situat sub nivelul deficitului de cont curent. Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, comparativ cu inceputul anului trecut, ca urmare a crizei financiare globale, care i-a determinat pe investitori sa renunte ori sa amane realizarea de investitii. Astfel, dupa primele doua luni din 2009, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1%, pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.
Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, iar la finalul primului semestru scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%, dupa primele opt luni, cu 53,1%, iar dupa noua luni investitiile straine directe scazusera cu 49,6%.