Romania a castigat procesul cu Noble Ventures, fostul proprietar al CSR Resita care a dat statul roman in judecata ca urmare a anularii privatizarii, a declarat, citat de Mediafax, avocatul Cornel Popa. „Decizia a fost anuntata partilor ieri (miercuri - n. red.) si este una foarte buna pentru statul roman, absolvindu-l de orice plata catre Noble Ventures. A fost respinsa cererea lui Noble Ventures privind plata celor 353 de milioane de dolari, iar firma nu a obtinut nimic in acest proces“, a spus Popa, avocat care a reprezentat interesele Romaniei in acest proces.
La randul sau, Giliola Ciorteanu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ne-a confirmat ca statul roman a castigat procesul, spunand ca „o solutie nefavorabila ar fi putut crea o practica in judecarea proceselor de acest fel“. Potrivit lui Ciorteanu, AVAS asteapta sa fie informata de catre avocati daca hotararea va fi atacata sau nu.
Trebuie spus ca statul roman va suporta doar cheltuielile cu taxele, onorariile si alte cheltuieli aferente procesului, costurile arbitrale fiind impartite de catre instanta reprezentata de catre Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala.
Noble Ventures a cumparat de la stat, in 2000, un pachet de actiuni reprezentand 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, inclusiv investitiile, ridicandu-se la 85,25 milioane de dolari.
Contractul de privatizare a devenit nul in decembrie 2002, pe baza uneia din prevederile documentului care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata de catre investitor a doua rate succesive.