Statul se spala pe maini de inca o sarcina in ceea ce priveste europenizarea sistemului energetic romanesc.
Autoritatile din domeniu au ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa demareze procedurile de separare a activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice din cadrul filialelor Electrica neprivatizate, din moment ce ele oricum vor fi vandute pana in vara anului viitor, termenul-limita dat de UE pentru separarea celor doua activitati.
Astfel, din comoditate sau din lipsa de interes, statul renunta, practic, la sume frumusele pe care le-ar putea obtine din vanzarea unor filiale care ar avea deja efectuat sau aproape finalizat acest proces de separatie.
Se prefera insa o vanzare rapida a ultimelor trei unitati neprivatizate (Electrica Muntenia-Nord, Electrica Transilvania-Nord si Electrica Transilvania-Sud), care, cel mai probabil, nu vor atrage oferte foarte stralucite, investitorii fiind constienti ca procesul anevoios de separatie va cadea pe umerii lor, chiar daca termenul de realizare a procesului ar putea fi devansat cu acordul UE.
Oficialii din Ministerul Economiei si Comertului au anuntat ca ultimele trei filiale Electrica ar putea fi vandute la pachet, iar grupul financiar Rothschild, consultantul autoritatilor pentru aceasta tranzactie, estimeaza ca va stabili pana in luna septembrie strategia de privatizare, analiza luand in consideratie mai multe variante, inclusiv vanzarea directa a pachetului majoritar de actiuni sau a unei participatii minoritare, urmata de o majorare de capital. Astfel, primele oferte angajante ar putea fi depuse pana la finele anului.