Aproape 1,4 milioane de consumatori de energie electrica abonati ai Electrica Oltenia sunt jecmaniti lunar de statul roman. Folosindu-se de noul Cod Fiscal, Ministerul Finantelor umfla facturile cu o acciza calculata la o valoare de mult apusa. Paguba din buzunarul oltenilor: peste 95 de milioane de lei vechi pe luna.
Statul este cel mai prost administrator, spune o vorba mai veche. Guvernantii demonstreaza insa ca statul poate fi si cel mai mare hot. Ministerul Finantelor incaseaza lunar nejustificat bani din diferentele de curs valutar pentru acciza de curent din facturile Electrica, deoarece a introdus in Codul Fiscal un articol care spune ca valoarea accizei se stabileste in euro si se calculeaza in luna octombrie a anului precedent celui in care se aplica. Valoarea accizei pentru curentul consumat de clienti in 2007 a fost stabilit in prima zi din luna octombrie a anului trecut si asa va ramane pe tot parcursul anului curent. Numai ca, din octombrie si pana in prezent, euro s-a depreciat continuu, iar statul nu tine cont de acest lucru.
Articolul care baga mana in buzunar
De un singur articol de lege a fost nevoie pentru ca zeci de milioane de lei sa se scurga din buzunarul consumatorului in conturile statului. Legea nr. 343/2006, care a modificat Codul Fiscal din 2003, prevede la articolul 206 urmatoarele: "Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator". Cu alte cuvinte, chiar daca euro a scazut cu aproape doua mii de lei in cateva luni, acciza nu se modifica.
Speculatie pe cursul valutar
Valoarea accizei pe mia de kilowati-ora este in prezent de 0,56 euro, adica 19.768 de lei vechi. Printr-o simpla inmultire, cei aproape 1,4 milioane de consumatori abonati ai Electrica Oltenia, care au un consum mediu lunar de 76 de kilowati-ora, platesc in prezent o acciza in valoare de 2,096 miliarde de lei lunar la un curs stabilit pe 2 octombrie 2006 de 35.361 de lei vechi. Daca ar fi sa calculam la valoarea euro de pe 8 martie, spre exemplu, de 33.792 de lei vechi, consumatorii ar trebui sa plateasca o acciza de 2.000.300.000 de lei vechi, adica valoarea corecta, dar nu si cea legala, pentru ca asa stabilit Ministerul Finantelor. Diferenta de 95 de milioane de lei intra, astfel, in vistieria statului. Reprezentantii Electrica Oltenia spun ca ei nu au nici o vina pentru sumele incasate in plus. "Preturile nu depind de noi. Acciza este stabilita prin Codul Fiscal, iar pretul kilowatului, de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Noi viram lunar catre stat acciza incasata", a declarat purtatoarea de cuvant a Electrica Oltenia, Liana Tataranu.