O firma cu datorii la Fisc plateste intr-un an o dobanda de 30%. Consultantii spun ca ar fi de trei ori mai ieftin ca firmele sa ia credit din banca pentru a achita darile catre buget.
Statul percepe dobanzi si penalitati mult prea mari firmelor aflate in imposibilitatea de a-si plati la timp datoriile. Potrivit legii fiscale, pentru fiecare zi de intarziere la plata impozitelor Finantele percep o dobanda de 0,04%. Daca datoriile depasesc 30 de zile, atunci incep sa curga si penalitatile, mult mai mari, care pornesc de la 5%, in functie de perioada de intarziere a platilor, si ajung pana la 15%, daca firma nu plateste la stat mai mult de 90 de zile. Potrivit managerului firmei de consultanta Professional Consulting, Radu Buziernescu, o firma care are o datorie de 100.000 de lei catre Fisc, de exemplu, ipotetic vorbind, si nu poate achita la stat nici un leu intr-un an, trebuie sa plateasca statului o dobanda totala de aproape 30% pe an. Mai exact, 29,6%. "Deci, intr-un an, o firma cu 100.000 de lei datorie la stat trebuie sa plateasca la Finante 29.600 de lei dobanzi si penalitati. Dar daca firma respectiva ar lua credit din banca pentru achitarea datoriilor la stat, ar plati o dobanda de 10-12% pe an. Deci, pentru o firma este mai avantajos sa contracteze un imprumut din banca si sa-si plateasca datoriile la stat", a precizat Radu Buziernescu. Consultantul a precizat ca sute de firme craiovene care se afla in imposibilitatea de a plati la termen datoriile catre stat apeleaza la imprumuturi bancare pentru achitarea darilor, datorita faptului ca este de trei ori mai ieftin sa procedeze asa. Daca firma cu datorii ajunge la al doilea an de neplata a impozitelor catre Fisc, atunci dobanda statului scade la 14% pe an, a explicat Buziernescu.

Dobanzile statului sunt descurajatoare

"Prin introducerea acestor dobanzi uriase, legiuitorul a urmarit ca statul sa nu fie o banca pentru agentii economici. Adica firmele sa nu se imprumute la stat, ci, dimpotriva, sa fie descurajatoare asemenea credite cu dobanda mare de la stat", a explicat specialistul de la Professional Consulting. Fiscul recunoaste ca e dezavantajos pentru firme sa aiba datorii pe termen lung la plata impozitelor. "Cu cat perioada de intarziere la plata este mai mare, cu atat vor avea mai mult de plata. Intr-adevar, exista banci care acorda credite pentru plata datoriilor la bugetul general consolidat. Noi incurajam acest lucru", a declarat si directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Usor de zis, greu de facut. Din cauza crizei, multe firme cu datorii la stat au probleme cu lichiditatile, au restante catre furnizori si, in plus, indeplinesc destul de greu conditiile bancilor pentru a lua credite.

Bancile au credite dedicate

Bancile mari au introdus in portofoliul propriu credite speciale pentru firmele cu datorii la stat. Bancherii spun ca asemenea imprumuturi se obtin in aproximativ aceleasi conditii ca si alte credite. Cu alte cuvinte, firmele care cer imprumuturi pentru achitarea impozitelor restante la stat trebuie sa indeplineasca unele conditii cerute de banci, pentru a accesa un astfel de credit. "Avem un produs dedicat companiilor cu datorii la stat. Sunt destul de multe firme din Craiova care au apelat la noi pentru astfel de imprumuturi. Acordam destul de des astfel de imprumuturi", a precizat un bancher din Banie.
Un reprezentant al altei banci de top a spus ca exista solicitari din partea firmelor craiovene de credite pentru plata datoriilor la stat, dar ca banca nu are un produs dedicat, ci "se fac analize pe fiecare caz in parte. Noi le marim firmelor capitalul de lucru pentru comert, adica, daca firmele iau linii de credit mai mari de la banca, le raman disponibilitati banesti din activitatea proprie pentru a plati datoriile la stat".

Exista si exceptii de la dobanzile fantastice

Daca o firma cere la Fisc esalonarea la plata a datoriilor, atunci ea ar beneficia de o dobanda redusa la 0,03% pe zi. Doar ca acest lucru este posibil mai mult in teorie, pentru ca se reduce dobanda doar daca societatile au bani lichizi sa garanteze cu ei. "In conditiile in care firma debitoare la stat beneficiaza de esalonare la plata datoriilor si are scrisoare de garantie bancara sau depune o suma de bani la trezorerie, atunci dobanda perceputa de stat se reduce de la 0,04% pe zi la 0,03% pe zi. Dar, daca o firma ar avea disponibilitati banesti pentru un cash colateral la banca sau pentru consemnarea de mijloace banesti la trezorerie, atunci si-ar plati datoriile catre stat, deci nu ar mai cere esalonarea lor la plata", a mentionat Radu Buziernescu, managerul Professional Consulting.
Dovada clara a dobanzilor "fantastice"
DGFP Dolj informa zilele trecute ca 62 de firme din Dolj au cerut esalonarea la plata a datoriilor pentru sume totale de 18,44 milioane de lei. Din aceste sume, firmele aveau datorii principale de 8,71 milioane de lei, iar dobanzile si penalitatile ajunsesera la 9,73 milioane de lei, deci mai mult decat debitele propriu-zise.