Reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) acuza autoritatile ca incearca sa limiteze numarul debransarilor, prin solicitarea unui numar mare de acte si aprobari costisitoare, incalcand astfel dreptul populatiei de a opta pentru modalitatea dorita de asigurare a confortului casnic.
In opinia acestora, populatia nu ar trebui sa fie obligata sa suporte scumpirile periodice si pierderile din retelele sistemului centralizat, atat timp cat acesta nu asigura confortul necesar unui trai decent.
Potrivit asociatiei, autoritatile locale din cele mai multe orase, inclusiv Capitala, solicita o multitudine de acte “costisitoare si aberante“, fiind actionari ai regiilor de termoficare si incercand sa mentina utilizarea sistemului centralizat. Oficialii APICT au afirmat ca este posibil ca asociatia sa sesizeze Consiliul Concurentei cu privire la o posibila incalcare a legislatiei in domeniu.
Centralele termice de apartament reprezinta o piata de 75 de milioane de euro. In 2004, au fost vandute circa 145.000 de unitati, fata de 250.000 de centrale in 2003, iar pentru 2005 APICT estimeaza acelasi volum de vanzari ca-n 2004.