Persoanele care vor sa-si construiasca o casa contractand un credit imobiliar pot primi din partea statului un cadou de pana la 20.000 de euro. Legea vine in intampinarea firmelor de constructii si a craiovenilor care prefera locuintele noi.
La sfarsitul lunii martie, in Monitorul Oficial a fost publicata o lege privind completarea Legii locuintei nr. 114/1996, prin care se incearca stimularea constructiei de locuinte. Legea nr. 62/2006 va intra in vigoare la 1 iulie si prevede ca persoanele care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar pot beneficia de o subventie de 20% din valoarea acesteia, dar nu mai mult de 20.000 de euro. "Orice masura e binevenita in scopul scaderii de pret in domeniul constructiilor. In Romania e o mare nevoie de locuinte. Deja subventia inseamna masura sociala. Ca principiu, ma tem ca nu e momentul potrivit pentru o astfel de lege. Noi sustinem cu tarie scaderea TVA-ului, care vine in sprijinul tuturor pentru ca va duce la o cifra de afaceri mai mare a societatilor din constructie, va mari volumul locurilor de munca si va reduce munca la negru", a declarat Adriana Iftimie, directorul general executiv al Patronatului Societatilor din Constructie. Pornind de la ideea ca poate nu locuintele sunt foarte scumpe, ci puterea de cumparare a romanilor e mica si astfel trebuie facut ceva pentru scaderea pretului locuintelor, Iftimie considera ca in acest moment masura scaderii cotei TVA-ului ar fi mult mai potrivita.
Legea nu precizeaza categoriile sociale care pot beneficia de subventie
Legea nr. 62/2006 prevede ca una dintre conditiile pentru obtinerea subventiei este aceea ca respectiva constructie sa fie executata de societati de constructie autorizate. Astfel, persoanele care isi construiesc o locuinta folosind munca la negru nu pot beneficia de subventie. Alta conditie este ca imobilul sa se incadreze in noi ansambluri de locuinte si sa respecte intocmai documentatiile de urbanism aprobate. Potentialul beneficiar al acestor bani trebuie sa aiba un drept real asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze constructia. In plus, viitorul proprietar nu trebuie sa fi beneficiat de nici o alta forma de subventie sau sprijin de la bugetul de stat pentru construirea ori cumpararea unei locuinte. Legea nu specifica insa clar categoriile sociale care pot beneficia de acest ajutor financiar din partea statului roman.
"Craiovenii dau si doua, trei apartamente vechi pe o locuinta noua"
Alta prevedere a Legii nr. 62/2006 este aceea ca beneficiarul subventiei nu trebuie sa detina in proprietate o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 100 mp. Nefiind prea specifica in acest sens, probabil ca de cei 20% din valoarea unei locuinte de pana la 100.000 de euro vor putea beneficia si proprietarii de apartamente vechi, mai ales ca pe piata imobiliara tendinta craiovenilor este de a achizitiona locuinte noi. "In acest moment, craiovenii dau si doua, trei apartamente vechi pe o locuinta noua. Cred ca se va merge pe construirea de case noi, iar aceasta subventie nu poate decat sa ajute. Beneficiarii vor fi insa in principal clasa bogata si clasa medie", a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei Bela.
De pe urma legii vor beneficia si o serie de speculanti, mai ales ca aceasta nu impune nici obligativitatea constructiei pentru folosinta proprie, si nici dupa cat timp poate fi vanduta aceasta locuinta.
Constructorii nu stiu inca prea multe despre lege
Suma reprezentand subventia va fi virata societatii de constructii dupa receptia lucrarilor si predarea catre beneficiar a constructiei in stare normala de folosinta, dupa ce firma face dovada achitarii la zi a taxelor si impozitelor datorate. Banii aferenti subventiei vor fi asigurati prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Deocamdata nu se stie insa daca vor exista societati de constructie agreate si nici modul exact in care legea va fi aplicata. "Marti, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a trecut aceasta lege in revista, doar ca enumerare, ca e in lucru", a spus Adriana Iftimie.