In timp ce companiile se plang de faptul ca lipsa banilor lichizi din sistem le afecteaza activitatea, institutiile publice au datorii catre partenerii privati de peste doua miliarde de euro, rezultate numai din neplata facturilor. Mai mult, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, exista intarzieri la plata TVA-ului de recuperat catre firmele care au contracte incheiate cu Guvernul.
Restantele Guvernului pentru facturi emise la 31 decembrie 2008 si neachitate pana in prezent, inclusiv pentru lucrari receptionate, se ridica la valoarea totala de 7,7 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro). Fiscul informeaza ca isi va achita datoriile catre agentii economici in mod esalonat, in intervalul ianuarie-martie 2009. Prima plata, in suma de 600 de milioane de lei, va fi achitata dupa 25 ianuarie, urmand ca in februarie si martie sa fie achitate inca 1,5 miliarde de lei, respectiv 900 de milioane de lei. Firmele romanesti au emis deja semnale ca lipsa lichiditatilor le afecteaza colaborarea, atat cu furnizorii, cat si cu clientii care au incetat sau au redus considerabil comenzile din lipsa banilor. In actualul context economic, achitarea cat mai urgenta a datoriilor guvernamentale devine foarte importanta, pentru a da posibilitatea agentilor economici sa dispuna de banii lichizi prin intermediul carora sa-si poata desfasura din nou relatiile de afaceri.
In Bihor, sunt multi cei care "umfla" rambursarile de TVA
De asemenea, partenerii de afaceri ai institutiilor publice au de incasat contravaloarea TVA-ului. Prin faptul ca a intarziat sa-si onoreze obligatiile, statul a devenit astfel cel mai indisciplinat partener fiscal si economic. Mai mult decat atat, daca unui agent economic obisnuit i se calculeaza penalizari chiar si pentru o zi de intarziere la plata obligatiilor fiscale, ramane de vazut ce fel de despagubiri vor primi cei carora Guvernul a intarziat sa le plateasca TVA-ul. "In Bihor avem zeci de cazuri in care solicitantii de rambursari de TVA nu sunt de buna-credinta. Ei iau facturi de la alte societati din alte judete cerand TVA marit. Pentru a elimina orice inconvenienta, DGFP Bihor verifica mult mai atent dosarele privind rambursarea, mai ales in cazurile in care facturile vin din alte judete. Bineinteles ca verificarile pot depasi 45 de zile (termenul in care statul trebuie sa faca rambursarea), dar realitatea ne-a demonstrat ca sunt multi dintre cei care vor sa insele statul si cer rambursari de TVA mai mult sau mai putin fictive. Noi suntem amendati daca nu respectam termenul de rambursare, insa, dupa cum am mai spus, este nevoie ca in unele cazuri verificarile sa fie mult mai drastice", ne-a declarat Vasile Farc, reprezentantul DGFP Bihor.
Intarzierea adoptarii Bugetului de stat pe 2009 atrage dupa sine amanari la stabilirea bugetelor pentru sanatate, somaj si pensii. Cotele pe care agentii economici le au de platit pentru asigurarile sociale nefiind inca stabilite, acestia nu-si pot estima cheltuielile pe baza carora sa-si fundamenteze un buget pentru desfasurarea activitatii. Prin urmare, pana acum, noul Guvern ingreuneaza activitatea agentilor economici prin: datoriile de peste doua miliarde de euro catre firmele cu care are incheiate contracte, rezultate din neachitarea facturilor; neplata TVA de recuperat catre partenerii de afaceri apartinand mediului privat; intarzierea aplicarii bugetului de stat si a stabilirii contributiilor catre bugetele de asigurari sociale.