Membrii Filialei Bihor a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania au marcat, ieri, la sediul institutiei cea de a VI-a editie a "Zilei Nationale a Contabilului Roman", sarbatoare care a fost organizata la toate filialele din tara. La eveniment au participat conducerea CECCAR Bihor, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai institutiilor descentralizate.
In mesajul Consiliului Superior al CECCAR adresat expertilor contabili este stipulat ca organizatia romana trebuie sa faca fata unor greutati legate de reglementarea excesiva, Romania fiind singura tara in care activitatile componente ale profesiei contabile sunt strict si distinct reglementate de catre guvern si nu pe cale sociativa, cum ar fi normal de altfel. Din aceasta cauza s-au creat tot mai multe organisme care functioneaza pe principii monopoliste, cu impact negativ asupra activitatii serviciilor profesionale, asupra costurilor sociale si chiar asupra bugetului statului. Contabilii se plang ca doua activitati care au facut parte din profesia contabila liberala, in cadrul CECCAR, au fost recreate si sustrase pentru a deveni activitati sub tutela statului si a functionarilor publici, cu structuri de conducere care nu sunt constituite si numite de profesionisti si care nu recunosc competentele expertului contabil.
CECCAR condamna decapitalizarea firmelor prin
sistemul de
impozitare
Aceste realitati care au stopat dezvoltarea acestor doua activitati sub toate formele ei, cu consecinte nefaste asupra transparentei, incalca toate normele UE in domeniu. "Atata timp cat sectorul public va dori sa-si impuna legea in sectorul privat, prin incalcarea normelor de prudenta, economia romaneasca nu va cunoaste dezvoltarea la care viseaza, ci va suferi costuri incomparabil de mari", se arata in mesajul Consiliului Superior al CECCAR. Nemultumirea expertilor contabili se rasfrange si asupra politicii fiscale care, in tara noastra, desi nu urmeaza nicio ideea clar stabilita, conduce doar la impozitarea excesiva, numai pentru ca statul are nevoie de bani, fara ca cineva sa se intereseze de consecintele nefaste care au loc: decapitalizarea societatilor si pauperizarea generalizata. Fiscalitatea trebuie sa devina un instrument social prin care ponderea responsabilitatilor sa fie impartita in mod proportional si echitabil. CECCAR a emis o declaratie prin care solicita statului roman sa infaptuiasca 11 deziderate pentru ca profesia de expert contabil si contabil autorizat sa se poata desfasura in mod normal, in noile conditii ale globalizarii.
Leonica Bonchis, sefa CECCAR Bihor, a oferit diplome de merit la 55 de experti contabili prezenti la eveniment, precum si sponsorilor si mass-mediei.