IGCTI a publicat ieri, spre consultare, pe pagina web a institutiei, caietul de sarcini pentru licentele 3G, iar pana la 12 iulie cei interesati pot transmite observatiile asupra continutului documentului. "La 17 iulie vom publica caietul de sarcini, iar pana la 1 august firmele interesate pot achizitiona documentul. Eventualele clarificari la solicitarile venite din partea posibililor ofertanti vor fi solutionate pana la 7 august", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.
Mai trebuie spus ca ofertele calificate vor fi anuntate la 11 septembrie, iar la 15 octombrie se vor stabili castigatorii licentelor. Acestia vor plati un pret similar cu cel din 2004, respectiv 35 de milioane de dolari. Suma se va achita in sase transe, prima fiind in valoare de 10,5 milioane de dolari, in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei. Urmatoarele cinci transe egale, in valoare de cate 4,9 milioane de dolari, vor fi achitate anual, timp de cinci ani, incepand cu 2007. Sumele provenite din acordarea de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice vor constitui venit la bugetul de stat.

55 de puncte pentru acoperirea geografica

Cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor depuse de candidati este acoperirea geografica si a populatiei, pentru care se acorda 55 de puncte. Fezabilitatea tehnica este punctata cu 25, iar capacitatea financiara cu 10. De asemenea, cate 5 puncte se acorda pentru fezabilitate comerciala, specializare si experienta.

Asociere pentru o oferta comuna

Potrivit caietului de sarcini, ofertantii vor avea un capital social de cel putin 12 milioane de euro. In plus, castigatorul licitatiei se va obliga ca pana la finele lui 2011 acoperirea minimala a retelei 3G sa fie de 45% din populatia Romaniei, adica circa 9,5 milioane de locuitori. Documentul prevede posibilitatea ca mai multe persoane juridice sa se asocieze in scopul unei oferte comune. Telefonia mobila de generatia a treia le permite utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare. Viteza de transmisie a informatiilor in cadrul unei retele 3G este cuprinsa intre 384 Kbps si 2 Mbps.
Primele servicii de acest tip au fost lansate comercial in aprilie 2005 de catre un operator de telefonie mobila. De asemenea, la inceputul acestei luni, un alt operator a lansat serviciile 3G.
Compania Telemobil, care opereaza serviciul de telefonie mobila Zapp, si-a anuntat intentia sa cumpere o licenta 3G. ßi reprezentantii Cosmote Romania si-au anuntat in urma cu cateva luni intentia de a participa la licitatia pentru acordarea ultimelor doua licente 3G.
Surse din piata telecomunicatiilor, citate de Mediafax, spun ca la licitatia organizata de IGCTI ar putea sa participe si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), si grupul de firme RCS&RDS.
Potrivit datelor IGCTI, 22 de orase din Romania sunt acoperite de retelele 3G, ceea ce corespunde unei rate de penetrare a serviciilor de acest tip de aproximativ 30% din populatia tarii.