Aproximativ 1.400 de firme au conturile blocate prin ordinul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) din cauza neplatii a circa 4.640 de miliarde de lei (136 de milioane de dolari), datorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Potrivit unui comunicat al institutiei, conturile vor fi blocate pana la recuperarea integrala a creantelor. Pe perioada de poprire a conturilor, bancile vor accepta plati doar cu aprobarea AVAS, cu exceptia sumelor destinate achitarii salariilor angajatilor.
Casele de Sanatate din judetele Caras Severin, Alba si Bucuresti au de recuperat de la agentii economici rau-platnici cele mai mari sume respectiv 549,1 miliarde de lei (16 milioane de dolari), 500,5 miliarde de lei (14,6 milioane de dolari) si 476 miliarde de lei (13,8 milioane de dolari). La polul opus se afla Casele de Sanatate din judetele Salaj si Ilfov, unde sunt inregistrate datorii de 101.170 de dolari, respectiv 195.400 de dolari.
Pe lista figureaza si 11 societati aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, care au datorii de 22,1 miliarde de lei la Casa de Asigurari de Sanatate a Transportatorilor. De asemenea, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti are de recuperat 9,2 miliarde de lei de la alte sase firme.