O sculptura a lui Constantin Brincusi, "Pasarea in spatiu ", a fost adjudecata pentru suma de peste 27,4 milioane de dolari, miercuri seara, la casa Christie is din New York, fiind vorba despre un record mondial, relateaza AFP. Estimata initial la o suma cuprinsa intre 8 si 12 milioane de dolari, sculptura din marmura si piatra cu o inaltime de 121 de centimetri si realizata de sculptorul roman in perioada 1922-1923, a fost achizitionata cu 27.460.000 de dolari de catre un cumparator anonim, cu ocazia vinzarilor de primavara a unor obiecte de arta moderna si impresionista. Sculptura a facut parte din 1937 dintr-o colectie privata europeana.
Brincusi mai stabilise un record de vinzari, in 2002, cind tot Christie "s a vindut lucrarea "Danaide " cu 18,1 milioane de dolari.
Printre alte lucrari la licitatia de miercuri vindute figureaza un tablou de Picasso din perioada neo-clasica, "Cap si mina de femeie " (1921), vindut pentru mai mult de 13,4 milioane de dolari unui anonim, si un Cezanne, "Les grands arbres au Jas de Bouffan ", vindut pentru suma de 11,8 milioane de dolari. Tabloul de Cezanne facea parte din colectia unui amator de arta nipon, care neputindu-se hotari intre casele Christie is si Sotheby is pentru a vinde opere de arta a preferat sa traga la sorti, "joc " cistigat de Christie is.
Vinzarea de arta moderna si impresionista de la Christie is, de miercuri seara, a adus un total de 142,9 milioane de dolari, acest rezultat clasindu-se pe locul al doilea in bilantul acestei case britanice in ceea ce priveste o astfel de categorie de obiecte de arta, din primavara anului 1990. Mai mult de jumatate dintre cumparatori au fost americani, 33% europeni si 5% asiatici.