Incepand cu anul acesta e posibil ca numarul statiunilor de cercetare sa se injumatateasca. Potrivit unui proiect de lege, o parte din terenul acestor statiuni va fi folosita pentru productie, o parte va fi retrocedata si o parte va fi vanduta.
Guvernul vrea ca numarul statiunilor si institutelor agricole sa se micsoreze. La mijlocul acestei luni, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca a fost finalizat proiectul legii privind restructurarea cercetarii agricole, care prevede injumatatirea numarului de statiuni si institute de cercetare. Astfel, la nivel national, din 70 de astfel de institutii vor ramane numai 35. "In acest moment, in Dolj, avem statiuni de cercetare la Simnic (cu o suprafata de peste 2.400 ha), Dabuleni (aproape 2.000 ha), Marsani (aproximativ 1.200 ha), Banu Maracine (peste 750 ha) si Isalnita (aproape 280 ha). La acestea se adauga Statiunea de Dezvoltare Pomicola Craiova (660 ha). Trebuie specificat faptul ca statiunile de cercetare de la Marsani si Dabuleni au fuzionat de ceva timp", a declarat Valentin Bulumaci, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Terenul se va imparti intre minister si ADS
In baza acestei legi, o parte din acest teren va fi preluata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cadrul caruia se va infiinta o Directie de Cercetare si Invatamant, iar o parte va ramane la Agentia Domeniilor Statului (ADS). Suprafata de teren ce va ramane la ADS va fi apoi folosita pentru retrocedari si vanzari. "Se urmareste despartirea actiunii de cercetare de actiunea de productie. Principala prevedere este aceea de a asigura 60% din banii de cercetare de la stat", a declarat Gheorghe Dumitru, directorul Statiunii de Cercetare de la Dabuleni.
Doljul se va lauda cu doua sau trei statiuni de cercetare
In acest moment, in judet se pot numara cinci statiuni de cercetare, cu o suprafata de peste 7.200 de hectare. Ca urmare a acestei legi, e posibil ca statiunile de cercetare din Simnic, Isalnita si Dabuleni sa se uneasca intr-o singura unitate.
Reorganizarea unitatilor de cercetare ar putea insa atrage dupa sine o serie de disponibilizari de personal. In plus, statiunile de cercetare vor fi nevoite sa se adapteze unui nou stil de lucru. "Din punctul nostru de vedere nu e tocmai convenabil si corespunzator deoarece centrul din Dabuleni se ocupa de valorificarea soiurilor nisipoase si combaterea eroziunii solului. Consider ca unificarea a doua statiuni de cercetare care produc soiuri diferite nu e o idee foarte buna", a mai spus Gheorghe Dumitru.