In turismul romanesc a inceput sa se miste ceva. Chiar daca este vorba numai despre un segment, acesta este si cel mai important si se numeste turism balnear. Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a anuntat recent ca va promova turismul balnear romanesc, mizand pe procesul de imbatranire a populatiei din Europa. Mai mult, ANT se asteapta ca persoanele in varsta, in special din Europa Occidentala, dar si din America, cu venituri ridicate sa vina in Romania in statiunile balneoclimaterice tot timpul anului, nu numai vara. Pe de alta parte, si la nivel investitional apar primele semne bune. O prima societate de turism balnear a decis sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a atrage investitori.

Potrivit unor manageri din turism, este posibil ca in urmatoarea perioada, locurile din statiunile balneare romanesti sa fie tot mai ocupate de turisti straini. Asta si pentru ca biletele subventionate sunt mai putine in acest an. Dupa cum ne-a explicat directorul general executiv al societatii Turism Felix, Florian Serac, Ministerul Muncii nu mai are suficienti bani pentru a da mai multe bilete de tratament. Serac a dat exemplul statiunii pe care o conduce aratand ca la Baile Felix vor veni cu 20% mai putini turisti prin Ministerul Muncii fata de anul trecut. Procentul romanilor care vor veni cu bilete de tratament la Bai va scadea si mai mult pe fondul cresterii numarului de turisti straini. Astfel, anul acesta persoanele care vor veni cu bilete de tratament la Baile Felix vor ocupa doar 20% din capacitatea statiunii, estimeaza Serac.
De altfel, ieri a fost prima zi de tranzactionare a actiunilor emise de Turism Felix la Bursa de Valori Bucuresti.
Cu acest prilej, Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania, dar si presedintele CA al Turism Felix, a declarat ca "trebuie sa uitam ca in aceasta statiune vin numai pacienti, ci turisti care sa vina preventiv, ca ulterior sa nu vina in calitate de pacienti".
Fercala a mai spus ca spera ca din ce in ce mai multi investitori sa-si indrepte privirile spre tranzactiile cu actiunile Turism Felix si a dat asigurari ca procesele de modernizare ale statiunii incepute de acum doi ani vor continua. Pana in prezent au fost modernizate 3-4 hoteluri si in cativa ani se va construi primul hotel de cinci stele din statiune, a adaugat Fercala.

La resurse balneare, pe primul loc in Europa

Exemplul statiunii Baile Felix este unul pozitiv pentru turismul balnear romanesc, ponderea turistilor straini care vin aici reprezentand 24% din total, in timp ce media pe tara a acestora ajunge la 5-7%. Desi recunosc potentialul imens al turismului balnear romanesc, care detine circa 40% din resursele balneare ale Europei, autoritatile din domeniu n-au facut mai nimic pentru revitalizarea acestui sector timp de 17 ani. In ciuda declaratiilor facute si in prezent, ANT ramane tributara unor programe si proiecte doar pe hartie, continuand o politica de promovare a turismului romanesc fara o sustinere financiara concreta si mergand pe modele care nu au adus nimic in plus domeniului si s-au dovedit chiar falimentare, daca ne gandim la Dracula Land. Cu alte cuvinte, se dovedeste ca dezvoltarea turismului romanesc, fie el balnear, fie cel clasic, tine in primul rand de o politica continua si convergenta de promovare, de investitii, dar si de infrastructura, de calitatea serviciilor, de preturi. Degeaba sunt organizate seminarii, dezbateri, participari la targuri de turism nationale si internationale, daca elemente precum fiscalitatea din domeniu, nivelul calitativ al serviciilor si raportarea lor la pret, calitatea drumurilor, a comunicatiilor, nu se dezvolta unitar si nu urmeaza un program comun.