Romanii traiesc mai bine decat anul trecut, dar raman mult mai saraci fata de cetatenii tarilor europene. Cel putin asa ne arata datele puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS), care centralizeaza valorile pentru luna martie. Astfel, salariul mediu net a crescut cu 120 de lei fata de martie 2005, ajungand la 828 de lei, fata de 708 lei in 2005. In acelasi timp, preturile alimentelor s-au majorat doar cu 0,5%.
Cu toate ca salariul mediu net a cunoscut cresteri in ultima perioada, romanii se gasesc mult in urma cetatenilor altor tari europene. Astfel, in timp ce la noi salariul mediu abia depaseste 200 de euro, in tari ca Austria sau Germania, el se situeaza in jur de 5.700 de euro, in Spania 3.800 de euro, iar in Italia 3.200 de euro.
Datele INS ne mai arata ca indicii preturilor de consum din perioada martie 2005 - martie 2006 nu au suferit modificari esentiale. Pretul alimentelor a crescut cu 0,4%, in timp ce la servicii preturile au ramas aproape nemodificate, fata de martie 2005, cand serviciile s-au scumpit cu 1,1%. Cu alte cuvinte, salariatii au avut mai multi bani, mai ales daca luam in calcul si primele acordate de Craciun si de Paste.
Dintre salariatii care o duc cel mai bine sunt angajatii din transportul aerian, din domeniul financiar-bancar si cei din administratia publica, care au beneficiat de cele mai mari cresteri salariale in ultimul an, de aproape 30%.
Asa cum era de asteptat, cea mai mica putere de cumparare o au in continuare pensionarii, chiar daca pensiile au crescut la inceputul acestui an cu circa 10 procente. Ei au beneficiat anul trecut de o singura majorare de 3% si au avut loc patru etape de recalculare. La inceputul lui 2006, valoarea punctului de pensie a crescut cu 9,3 %. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre pensionarii Romaniei traiesc cu cel mult 350 de lei pe luna, un venit de aproape doua ori si jumatate mai mic decat al unui salariat de rand. Cei mai multi dintre pensionari isi cheltuiesc banii pe medicamente si intretinere.