Termenul de finalizare a statiei de epurare de la Facai este necunoscut, in prezent, de municipalitatea craioveana. Dupa ce edilii vor decide rezilierea contractului cu firma italiana, este nevoie de organizarea celei de-a doua licitatii pentru alegerea viitorului constructor.
Firma italiana TERMOMECANICA ECOLOGIA isi va lua adio de la finalizarea statiei de epurare de la Facai, fiind obligata sa isi stranga "jucariile" si sa plece din Craiova.
Saptamana trecuta, autoritatile locale au avut o intalnire cu reprezentantii societatii, insa nu au ajuns la nici un compromis. Neprimind o data exacta pentru terminarea statiei, edilii au decis ca e timpul sa rezilieze contractul cu probleme. Potrivit primarului Antonie Solomon, au fost initiati primii pasi pentru renuntarea la colaborarea cu partenerii italieni.
"Au dovedit de atatea ori ca sunt neseriosi si nu pot duce la bun sfarsit lucrarea pe care au castigat-o. Saptamana aceasta vom lua decizia finala, insa rezilierea este cea mai probabila optiune. Daca am merge mai departe tot cu ei, nu stiu cand ar fi finalizata statia de epurare", a declarat Solomon. Acesta a mai precizat ca, desi se stiau vinovati, partenerii italieni au refuzat sa accepte clauzele impuse de municipalitate.
Licitatie pentru finalizarea statiei, pana la sfarsitul anului
Autoritatile locale sunt puse intr-o situatie dificila, fiind "obligate" sa amane finalizarea statiei de epurare. Pentru ca locuitorii Craiovei sa poata bea apa mai curata, este nevoie ca, pana la sfarsitul acestui an, sa fie organizata licitatie pentru alegerea altei firme care sa puna pe roate lucrarea de la Facai.
"Trebuie mai intai sa obtinem acordul celor de la Ministerul de Finante pentru a pune capat contractului cu TERMOMECANICA ECOLOGIA, dupa care sa demaram actiunea de gasire a altui constructor. Pentru ca lucrarile sa se incadreze in grafic, cel mai bine ar fi ca viitorul castigator sa nu ofere o suma mai mica decat cea la care a fost evaluata statia, asa cum s-a intamplat cu firma italiana", a conchis edilul-sef.
In schimb, reprezentantii TERMOMECANICA ECOLOGIA au refuzat sa comenteze decizia primariei de a incheia orice colaborare cu ei, invocand clauze de confidentialitate din contractul incheiat cu Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova, care nu le-ar permite sa dea informatii presei.
Pe de alta parte, nici conducerea regiei nu a fost mai explicita cand a venit vorba de furnizarea mai multor detalii in legatura cu lucrarile de la statia de la Facai. "Nu stiu daca se mai lucreaza la statie, insa decizia de reziliere a contractului apartine primarului. Oricum, finalizarea ei va fi serios intarziata", a precizat Liviu Ionita, directorul RAA Craiova.