Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a dat unda verde pentru inregistrarea marcilor romanesti de la 15 noiembrie, dar pana in prezent niciun producator nu s-a grabit sa-si protejeze marcile proprii pe piata europeana.

Potrivit MADR, Romania va avea primele produse protejate pe piata europeana cel mai devreme la jumatatea anului viitor, intrucat lista marcilor inregistrate trebuie aprobata de Comisia Europeana. Obtinerea atestarii nationale pentru un produs dintr-o denumire de origine protejata, de exemplu salamul de Sibiu, branza de Moeciu sau carnatii de Plescoi, permite oricarui producator din Romania sa fabrice acel produs, daca respecta toata documentatia prevazuta in caietul de sarcini.

Ulterior, dupa obtinerea atestarii nationale, MADR solicita la Bruxelles o atestare comunitara care ofera protectie fata de produsele de acest gen realizate in tarile UE. Protectia comunitara a denumirii de origine pentru salamul de Sibiu arata ca numai pe teritoriul Romaniei mai poate fi fabricat acest produs, de orice producator care respecta parametrii din caietul de sarcini. Perioada de atestare comunitara se poate prelungi chiar si pana la un an, deoarece numai pentru obtinerea denumirii nationale termenul legal este de cel putin doua luni - perioada in care un alt producator poate contesta solicitarea primului producator, daca acesta nu respecta toate prevederile din caietul de sarcini. Timpul maxim prevazut in legislatia comunitara pentru atestarea denumirii de origine este de sase luni.

La ora actuala, conform legislatiei din 2004 - inlocuita cu cea din 2007 - sunt peste 70 de denumiri de origine in Romania pentru care s-ar putea cere protejarea acestora. Acesta legislatie nu se refera la bauturi (vinuri, tuica), ci doar la produse alimentare.

In ceea ce priveste produsele traditionale, pentru care MADR a facut o lista de circa 1.500 de astfel de produse doar pentru a prezenta potentialul Romaniei, sistemul de protectie al acestora se refera doar la reteta produsului. Practic, produsele traditionale pot fi fabricate oriunde, chiar daca reteta este protejata pentru un producator roman.