Intreprinderile mici si mijlocii care vor sa obtina finantari europene sau de la bugetul de stat pot incepe sa-si pregateasca documentele necesare pentru ca, incepand de astazi, sunt pusi la bataie circa 100 de milioane de lei, bani veniti de la bugetul de stat prin intermediul unor programe care se adreseaza micilor afaceri.

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) deruleaza in acest an 12 programe, o parte dintre acestea, al caror buget se ridica la 100 de milioane de lei, putand fi accesate incepand de astazi. Astfel, banii din aceste fonduri vor ajunge la femeile-manageri, la tinerii intreprinzatori care vor sa demareze o afacere sau la organizarea de targuri pentru IMM-uri. De asemenea aceste sume vor fi acordate proiectelor de mestesuguri si artizanat, pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, pentru acoperirea costurilor de consultanta etc. Aceste finantari de la buget pot fi obtinute de firme mici si mijlocii, iar unele chiar si de persoane fizice.

"In 2008, intreprinzatorii galateni pot opta, prin intermediul Agentiei Teritoriale a IMM-urilor Galati, pentru programe europene al caror buget total ajunge la aproximativ 100 de milioane de lei. Este vorba despre programe pentru sustinerea infiintarii de noi intreprinderi si sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii pe anul 2008. Din totalul programelor, cel mai mare buget il are cel privind dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, respectiv 30.000 de lei. Un buget de 20.000 de lei il are programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit, program pentru care au fost prevazuti bani in perioada 2007-2011", ne-a mai spus Bogdan Costin.

Noutate: evaluare in judete

Daca pana acum reprezentantii firmelor care depuneau dosare in vederea obtinerii unei finantari erau obligati sa se deplaseze pana la Bucuresti pentru a afla analiza documentelor, din acest an evaluarea va fi facuta la oficiile teritoriale ale IMM-urilor, de fapt in acelasi loc unde se si depun. Intreprinzatorii mici si mijlocii vor depune on-line cererile de finantare.

O alta transa de bani, respectiv 70 de milioane de euro din fonduri europene, va putea fi accesata in martie si iunie.