Dinel Staicu reuseste sa-l ia pe Gheorghe Bica in conducerea SIF Oltenia, cu ajutorul colegilor din CA, care au votat in unanimitate pentru cooptarea ca administrator a fostului sef al IPJ Dolj. In aprilie 2010, din lipsa de cvorum, actionarii nu au reusit sa-l trimita pe Bica in CA. Aceiasi colegi din CA incaseaza amenzi, dar il mentin pe Dinel la sefia SIF Oltenia.

Gheorghe Bica, fostul sef al IPJ Dolj, a fost cooptat vineri, cu unanimitate de voturi, ca administrator provizoriu al SIF Oltenia, pe locul ramas liber in CA dupa demisia Margaretei Racovita, in urma cu aproximativ o saptamana. Bica a avut voturile favorabile ale lui Dinel Staicu, Carmen Ioana Popescu, Teodor Buzatu, Tudor Ciurezu, Gheorghe Blidaru si Vasile Salapa. Alaturi de acesta au mai candidat Mihai Radu si Cocosi Nicolae, doi actionari din Bucuresti ai SIF Oltenia, care nu au luat insa nici un vot. Gheorghe Bica este un apropiat al presedintelui Dinel Staicu. A intrat in politie in 1980, iar intre 1998 si 1995 a fost seful Politiei Calafat. Intre 1885 si 1997 a fost adjunctul sefului Politiei Craiova, iar pentru o perioada de zece ani (1997-2007) a fost seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Craiova. In 2008-2009 a fost seful IPJ Dolj si in paralel cadru didactic titular si prorector al Universitatii "Spiru Haret", filiala Craiova. Gheorghe Bica a iesit la pensie din politie cu gradul de comisar-sef, avand trei stele pe epoleti. El este al doilea politist care ajunge la comanda SIF Oltenia, dupa presedintele Dinel Staicu, fost ofiter in perioada 1980-1992. Mandatul fostului sef al IPJ Dolj va trebui validat la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor (AGA) SIF Oltenia.

Unanimitate pentru Dinel

In alta ordine de idei, patru dintre administratorii SIF Oltenia - Teodor Buzatu, Gheorghe Blidaru, Vasile Salapa si Margareta Racovita - au fost amendati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu cate 2.000 de lei pentru ca nu au fost de acord cu convocarea AGA pentru a pune in discutie mandatul de administrator si presedinte al lui Dinel Staicu. CNVM a cerut CA convocarea AGA pentru ca actionarii sa decida daca este oportuna mentinerea lui Staicu in aceste functii, in conditiile in care presedintele a fost condamnat nedefinitv de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare, pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR) cu cinci milioane de euro. Totodata, Staicu este acuzat de procurorii DNA intr-un alt dosar ca ar fi prejudiciat Transgaz Medias cu 11,3 milioane de euro. Ordonanta CNVM cerea punerea in discutie si a altui administrator, Carmen Ioana Popescu, inculpata in dosarul Transgaz alaturi de Dinel Staicu. CA al SIF Oltenia a refuzat convocarea AGA pe motiv ca Dinel Staicu a mai fost pus in discutie in 2007 si a fost reconfirmat in fruntea SIF de catre actionari. In plus, in 2008, cand cei doi au fost alesi administratori pentru patru ani, actionarii cunosteau problemele cu justitia ale acestora. In aceste conditii, sanctiunile CNVM vor fi contestate. "Nu vad temeiul legal pentru care am fost sanctionati. CNVM ne transmitea ca va cere in instanta convocarea AGA in caz ca nu o convoaca CA-ul. Nu a facut acest lucru, in schimb, ne-a dat amenzi. In legea pietei de capital nu este prevazut acest lucru", a declarat Teodor Buzatu, membru in CA. Din sanctiunile transmise de CNVM reiese si un lucru extrem de interesant: acum, demisionara Margareta Racovita, persoana trimisa in CA de Catalin Chelu, principalul rival al lui Staicu, a votat pentru Dinel.