Stabilirea si regularizarea
impozitului pe venitul anual cu platile anticipate efectuate de
contribuabilii persoane fizice, in
cursul anului 2005, revin organului fiscal de domiciliu, pe baza deciziilor de impunere anuala, emise pana la 30 septembrie.
Smaranda Scridon, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, ne-a comunicat ca, prin procesarea "Declaratiilor privind veniturile realizate" - D200, depuse pentru veniturile anului 2005, vor rezulta: diferente de impozit de plata; diferente de impozit "zero" sau diferente de impozit de restituit. Diferentele de impozit de plata, potrivit deciziilor de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere potrivit reglementarilor in materie, privind colectarea creantelor bugetare. Deciziile de impunere anuala pentru veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor cu diferente de impozit "zero" nu se transmit prin posta contribuabililor, ci se comunica acestora prin publicitate, prin afisare pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor OG 92/2003, privind Codul de procedura fiscala. Diferentele de impozit de restituit (diferentele stabilite in minus) rezultate din deciziile de impunere anuala sau dupa compensare se restituie cu prioritate prin virament bancar in contul de card de debit al persoanelor respective, conturi comunicate de banci potrivit Ordinului BNR si MFP nr. 600/1 din 17 aprilie 2006.
In situatia in care o persoana fizica detine mai multe conturi de card de debit, restituirea sumelor se va face in contul de card deschis la data cea mai recenta. In situatia in care organul fiscal nu detine informatii privind conturile de card de debit in lei ale contribuabililor, restituirea diferentelor de impozit se va face astfel: diferentele de impozit de restituit mai mici de 5 lei noi in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, dupa caz, raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare. Aceste sume se restituie in numerar, numai la solicitarea contribuabilului, sau atunci cand, cumulat, suma de restituit depaseste limita mentionata; diferentele de impozit cuprinse intre 5 lei inclusiv si 150 de lei se restituie prin mandat postal; diferentele de impozit mai mari de 150 de lei (inclusiv 150 de lei) se restituie de unitatile de trezorerie in numerar, la data programarii inscrisa in instiintarea de restituire sau potrivit optiunii exprimate de contribuabili (virament bancar sau mandat postal). Programarea se face in functie de capacitatea fiecarei unitati de trezorerie. Transmiterea mandatelor postale se va face numai in situatiile in care a fost confirmata primirea deciziilor de impunere de catre contribuabili, in decurs de maximum 3 zile de la confirmare.