Moda europeana, in special italiana, isi face simtita prezenta si in cazul asigurarilor CASCO de pe piata romaneasca. Astfel ca, valoarea primelor se va calcula si in functie de caracteristicile conducatorilor auto si vor fi individualizate. ßi asta din cauza ca sistemul de tarifare actual, care tinea cont doar de insusirile autoturismului, era daunator atat pentru asiguratii care, desi nu sufereau niciun accident, plateau la fel de mult cat ceilalti, cat si pentru companii, care ieseau in pierdere din cauza numeroaselor daune.
Daca in sistemele actuale de asigurari auto se tine cont de caracteristicile masinii, in noul sistem initat de Allianz ¥iriac si caracteristicile soferului conteaza. Astfel, daca un conducator auto este casatorit si are peste 50 de ani, va plati o prima de asigurare mai mica cu 10% decat cea pe care o plateste in sistemul actual, afirma directorul general al companiei, Cristian Constantinescu. Cei din categoria de varsta de pana la 25 de ani vor plati in schimb mult mai scump o polita de asigurare CASCO. ßi asta din cauza ca rata daunei intalnite la asiguratii din aceasta categorie depasea 200%. Nu era astfel corect ca un asigurat in varsta si care nu avea nici un accident in cinci ani sa plateasca cat un pusti de 18 ani, care avaria masina de cinci ori pe an, sustine Marius Onofrei, director de Comunicare si Relatii Publice la compania de asigurari. Ponderea asiguratilor care vor trebui sa plateasca prime mai mari este de 40%. Dintre acestia, reprezentantii companiei estimeaza ca 10% se vor indrepta catre produsele de asigurare oferite de alte companii rivale.

Polite personalizate

O noutate adusa de acest sistem este si faptul ca politele vor fi personalizate. Spre exemplu, toate cele 200.000 de polite, emise de companie in perioada imediat urmatoare, vor fi strict individualizate pentru 200.000 de clienti. Pe termen lung, compania va emite alte doua milioane de polite personalizate, astfel incat sa nu existe doua la fel, adauga directorul general al companiei.
Iar pentru a afla valoarea primei, e suficient ca cei interesati sa acceseze siteul companiei si sa completeze formularul de asigurare CASCO. Pe langa informatiile legate de autoturism ca marca, model, vechime sau caracteristici tehnice, clientul va trebui sa completeze si datele personale ca varsta, stare civila, localitate de resedinta, destinatia si modul de utilizare a autovehiculului sau conduita in trafic.

Sistemul exista si pentru RCA

Acelasi sistem, prin care se tine cont de caracteristicile soferului, a fost implementat pentru emiterea politelor de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA) inca din februarie acest an. De atunci, clientii existenti sau potentiali au posibilitatea sa-si calculeze pe Internet nivelul individualizat al primelor practicate de asigurator.