Guvernul se contrazice din nou dupa ce a dispus acordarea de fonduri pentru promovarea vinurilor, dar, in egala masura, si pentru defrisarea suprafetelor viticole.

Proprietarii de plantatii viticole nu mai inteleg nimic. Producatorii din sectorul viti-vinicol vor primi din partea Guvernului sprijin financiar pentru activitati precum promovarea vinurilor pe piete externe, asigurarea recoltei si folosirea mustului concentrat la cresterea tariei alcoolice. Cu toate acestea, masurile vizeaza si promovarea produselor pe piete terte, restructurarea si reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, folosirea mustului de struguri concentrat si, surpriza, achitarea primelor de defrisare.

Este evident ca cele doua concepte se bat cap in cap, lucru ce nu poate fi explicat decat prin ideea unui compromis care a suferit mutatii genetice, am spune noi. Si asta pentru ca este cunoscuta intentia Uniunii Europene de a defrisa cat mai multa vita de vie pentru a ne transforma intr-o banala piata de consum, judetul Galati plasandu-se in prezent pe locul doi la nivel national cu peste 20.000 de hectare de vita de vie. Guvernul a zis totusi sa nu ramana dator si a intors foaia pe partea lui, acordand sprijinul financiar de care aminteam anterior.

Inconsecventa in declaratii

Delasarea de care au dat dovada proprietarii de plantatii viticole din judet a condus la situatia ca Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati sa le faca treaba in final. Este vorba de completarea declaratiilor privind starea actuala a plantatiilor viticole, ce interesa in mod deosebit Uniunea Europeana, care a si dispus efectuarea mai multor verificari. Si asta pentru ca producatorii agricoli fie si-au desfiintat de buna voie vita de vie, fie au marit plantatiile, dar nu s-au mai obosit sa anunte si autoritatile despre aceste modificari. Ironia face ca acum, indiferent de ce vor alege sa faca, vor iesi in castig, cu conditia sa isi declare intentiile. Daca opteaza pentru asigurarea recoltei si folosirea mustului concentrat la cresterea tariei alcoolice, vor incasa banii de la bugetul national. Daca, dimpotriva, se vor hotari sa defriseze plantatiile viticole, le vor intra in cont fondurile Uniunii Europene. E pacat totusi ca in acest ultim caz, noi vom iesi cei mai pagubiti pe termen lung.