Executivul a aprobat miercuri HG privind acordarea de sprijin financiar organizatiilor de producatori din sectorul fructe si legume si grupurilor de producatori din acelasi sector, care inca nu au dobandit statutul de organizatie, dar au fost recunoscute preliminar, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Actul normativ creeaza baza legala pentru accesarea sprijinului financiar comunitar de catre organizatiile si grupurile de producatori de fructe si legume. Acestea sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor si recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu legislatia in vigoare. Grupurile de producatori recunoscute preliminar sunt persoanele juridice constituite la initiativa producatorilor care inca nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca organizatie de producatori, dar sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Ajutorul comunitar nerambursabil se acorda pe baza valorii productiei comercializate in comun de membrii acestor asociatii. Organizatiile de producatori de fructe si legume vor primi sprijin financiar pentru finantarea programelor operationale care au o durata de minimum trei ani si maximum cinci ani.
Sprijinul financiar comunitar acordat pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau organizatiei de producatori platite efectiv, dar nu depaseste 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operational aprobat. La solicitarea organizatiei de producatori, procentajul sprijinului poate creste la 60% pentru un program operational sau o parte a unui program operational in cazul in care este prezentat de mai multe organizatii de producatori din Comunitate care functioneaza in statele-membre diferite conform schemelor transnationale, este prezentat de una sau mai multe organizatii de producatori implicate in regimuri care functioneaza pe o baza sectoriala, fie acopera numai sprijinul specific acordat productiei de produse biologice. Acelasi regim il au si organizatiile de producatori care sunt prezentate de o alta organizatie pentru actiuni derulate pana la sfarsitul anului 2013 sau sunt la primul program prezentat de o organizatie recunoscuta care a fuzionat cu o alta recunoscuta.
Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea productiei comercializate de fiecare organizatie. Procentajul poate fi majorat la 4,6% din valoarea productiei comercializate, cu conditia ca suma care depaseste 4,1% din valoarea productiei comercializate sa aiba ca destinatie masurile de prevenire si gestionare a crizelor. Organizatiile de producatori pot primi si sprijin national in temeiul art. 1, pct. 22 al Regulamentului Consiliului nr. 361/ 2008 de modificare a Regulamentului nr. 1234/2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitiile specifice referitoare la anumite produse agricole. Acest tip de sprijin este suportat in proportie de 60% din fonduri comunitare si 40% de la bugetul national.