Anul acesta, fermierii doljeni pot primi sprijin financiar de pana la 53% din valoarea totala a cheltuielilor cu infiintarea culturilor de toamna.

Banii vin pentru motorina, pentru schema de plata unica pe suprafata si pentru creditele contractate sau achitate la timp. "Aceasta suma reprezinta aproximativ 53% din cheltuielile pentru infiintarea culturilor sau 26% din costul total estimat", a declarat Constantin Cucu, directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Acesta a explicat ca sprijinul poate fi obtinut prin accesarea a patru tipuri de subventie. "Pentru infiintarea culturilor de toamna, guvernul a aprobat acordarea unui avans de 70% din valoarea subventiilor la hectar cuvenite prin schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2009. Valoarea sprijinului se ridica la 209 lei pe hectar si va fi platita incepand cu 16 octombrie", a explicat Cucu.
Tot pentru sustinerea campaniei agricole de toamna, producatorii vor putea angaja credite reprezentand 70% din sumele cuvenite din platile nationale directe complementare (CNDP) aferente anului 2009, ce pot fi angajate in baza adeverintelor emise in acest sens de APIA. Valoarea acestui sprijin este de 131 lei/hectar. "In plus, producatorii agricoli vor putea beneficia de un grant de 30% din valoarea creditelor agricole angajate, in baza Legii nr. 150/2003, pentru finantarea culturilor agricole ce se vor infiinta in toamna anului 2009. Valoarea sprijinului este de 146 lei/hectar", a adaugat directorul coordonator al DADR Dolj.

30 octombrie, data-limita de depunere a cererilor

Nu in ultimul rand, producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice, care infiinteaza culturi de toamna pot primi si subventie, in cuantum de 1 leu/litru, in limita a 39 litri/ha, pentru motorina utilizata la lucrarile mecanice. Chiar daca suma la hectar nu este la fel de mare ca in cazul celorlalte subventii, aceasta nu este de ignorat, mai ales ca beneficiarii sprijinului isi pot depune solicitarile atat la inginerii de la Camerele Agricole, cat si la specialistii de la primariile pe raza carora se afla terenul ce urmeaza sa fie cultivat. "Data-limita de depunere a cererilor in acest sens este 30 octombrie 2009. De la 1 august, cand a demarat depunerea solicitarilor, si pana in prezent, doljenii au solicitat motorina necesara infiintarii a aproximativ 75.000 de hectare, adica mai putin de jumatate din suprafata care urmeaza sa fie insamantata anul acesta", a precizat Constantin Cucu.
Motorina poate fi ridicata pana pe 15 noiembrie

Motorina se poate ridica pe baza adeverintei pana pe 15 noiembrie 2009, de la depozitele sau statiile de distributie din judet ori din judetele limitrofe apartinatoare agentilor economici producatori, importatori si/sau distribuitori de motorina.