Romanii care lucreaza legal in Italia pot beneficia de alocatie pentru membrii familiei aflati in intretinere, care va fi acordata in functie de numarul membrilor familiei si de venitul total al acesteia.

Pentru un venit familial anual de pina la 12.500 de euro, alocatia lunara pentru nucleul familial este, in cazul unui nucleu familial compus din 3 persoane (2 parinti si 1 copil) - 137,5 euro; in cazul unui nucleu familial compus din 4 persoane (2 parinti si 2 copii) - 258,33 euro; in cazul unui nucleu familial compus din 5 persoane (2 parinti si 3 copii) - 375 de euro etc.

Daca venitul anual al familiei este cuprins intre 12.500,1 euro si 12.600 de euro, alocatia lunara pentru nucleul familial variaza intre 136,73 euro, pentru o familie formata din 3 persoane (2 parinti si 1 copil), si 374,04 euro pentru o familie formata din 5 persoane (2 parinti si 3 copii).

Pe masura ce venitul familial creste, alocatia scade. In plus se prevede ca, in prezenta unor nuclee familiale numeroase (cel putin 4 copii sau persoane cu statut similar aflate in intretinere avind virsta de pina la 26 de ani), pentru calcularea alocatiei, inclusiv persoanele cu virste cuprinse intre 18 si 21 de ani impliniti, daca sint studenti sau ucenici, sint asimilate copiilor minori.

Alocatia este platita de angajator

Alocatia pentru nucleul familial este acordata de sistemul italian de protectie sociala pentru a ajuta familiile lucratorilor ale caror venituri se situeaza intr-o anumita limita stabilita anual prin lege. Venitul este constituit din cel al solicitantului si al tuturor persoanelor care compun nucleul familial. Veniturile rezultate din munca ce se iau in calcul pentru obtinerea alocatiei nu contin contributiile de protectie si de asistenta sociala. Pensiile de veterani de razboi sau indemnizatiile pentru persoane cu handicap nu se includ in calcularea venitului familiei.

Alocatia se plateste numai daca suma veniturilor rezultate din retributii salariale, pensie sau alte prestatii, care rezulta din activitatea lucrativa din cadrul nucleului familial reprezinta cel putin 70% din intregul venit al familiei.

Pentru a beneficia de aceasta alocatie cetatenii romani pot prezenta la reprezentanta Institutului National de Protectie Sociala (INPS) competenta teritorial formularul european E 401 sau E 411, dupa caz, ori direct la angajator, formularele utilizate in acest scop, la nivel national, de catre cetatenii italieni. Alocatia este platita de catre angajator odata cu salariul. Ulterior angajatorul solicita la INPS rambursarea sumelor platite. Pentru menajere, muncitori agricoli, someri, alocatia este platita direct de catre INPS.

Pentru acordarea alocatiei copiilor si persoanelor cu statut similar aflate in intretinere, cu virste cuprinse intre 18 si 21 de ani, studenti sau ucenici, este necesar sa se primeasca o autorizare care este eliberata de INPS, cu valabilitate de un an.