Tinerii intreprinzatori care doresc sa puna bazele unei afaceri in mediul rural ar trebui sa se pregateasca daca vor sa acceseze sprijin financiar in acest sens. Potrivit calendarului actual cu privire la sesiunile de depunere de proiecte, anul acesta nu va avea loc decat o singura sesiune de depunere de proiecte pe Masura 112 ("Instalarea tinerilor fermieri"). "Anul trecut au fost doua sesiuni de depunere pentru aceasta masura. Pentru anul acesta avem anuntata una singura, in perioada 1-29 iunie", a declarat Laurentiu Ivanovici, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj.
El i-a sfatuit pe cei interesati de aceasta forma de sprijin nerambursabil (solicitantii nu au nevoie de cofinantare pentru accesarea acestei masuri) sa se adreseze inca de pe acum reprezentantilor Camerei Agricole Dolj pentru a afla mai multe informatii despre documentele necesare pentru intocmirea proiectului.

In sesiunea din iarna au fost realizate doar 46 de proiecte

Anul trecut, pentru Masura 112, Camera Agricola a intocmit 246 de proiecte la cele doua sesiuni de depunere. Dintre acestea, o foarte mica parte au fost solicitate la cea de-a doua sesiune, cu toate ca valoarea sprijinului a crescut de la 10.000-25.000 de euro la 12.000-40.000 de euro. "Dintre acestea, la sesiunea din iarna, care s-a incheiat pe 13 ianuarie, au fost depuse doar 46 de proiecte. Numarul celor care doreau sa solicite acest sprijin a fost mult mai mare, dar inaintea deschiderii sesiunii de proiecte s-a introdus o conditie noua, si anume aceea ca detinatorii exploatatiilor agricole trebuia sa le preia integral de la cedenti. Problema a fost ca foarte multi nu s-au incadrat in aceasta conditie. Cu trei zile inainte de incheierea sesiunii de depunere de proiecte au renuntat la aceasta condiție, dar numarul proiectelor nu a mai putut creste", a precizat Laurentiu Ivanovici. O alta cauza a numarului mic de proiecte a fost si conditia impusa de Ghidul solicitantului, respectiv ca exploatatiile sa fie inregistrate la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). "Din pacate, cei ce si-au infiintat sau au preluat exploatatiile dupa luna iunie a anului trecut nu au mai putut sa le inregistreze la APIA. Astfel, e bine ca oamenii sa fie consiliati din timp, mai ales ca inscrierea exploatatiilor la APIA se face incepand cu luna martie", a adaugat Laurentiu Ivanovici.

Cum se poate obtine un punctaj mai mare

Pentru a se asigura ca vor reusi sa acceseze sprijin financiar prin aceasta masura, intreprinzatorii trebuie sa obtina un punctaj cat mai mare pe proiecte. Asta deoarece proiectele se finanteaza in ordinea descrescatoare a punctajelor la nivel national. Pentru a obtine un punctaj cat mai mare, solicitantul trebuie sa demonstreze ca detine o ferma de semisubzistenta - 20 de puncte, o exploatatie agricola intr-o zona defavorizata (in Dolj exista 21 de localitati situate intr-o zona defavorizata) - 15 puncte, ca are in proprietate exploatatia agricola - 30 de puncte, ca face parte dintr-o forma asociativa recunoscuta - 20 de puncte si ca acceseaza masuri de agro-mediu (15 puncte).