Crescatorii de vaci de lapte din zonele defavorizate pot beneficia de sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). "Ajutorul specific se acorda pentru un efectiv cuprins intre doua si maximum 15 capete vaci de lapte. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte este de cel mult 100 de euro si se calculeaza dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea numarului de animale eligibile la plafonul de 22.447.205 euro, aferent acestei forme de sprijin", se arata intr-un comunicat emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la Centrele Judetene ale APIA pe a caror raza teritoriala se afla exploatatia. Termenul de depunere a cererilor pentru acest ajutor este 31 august.

Cine beneficiaza de acest sprijin

Potrivit legislatiei in vigoare, de acest ajutor pot beneficia crescatorii de vaci de lapte, persoane juridice si/sau fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale. "Persoanele fizice neautorizate pot depune cererea, cu obligatia sa se autorizeze si sa depuna copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pana pe 25 octombrie", atrag atentia reprezentantii APIA, care explica faptul ca, pentru a beneficia de acest sprijin, producatorii trebuie sa detina cota de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicita ajutor financiar sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor. Totodata, efectivul pentru care se solicita ajutor specific anual trebuie mentinut in exploatatie pe perioada derularii schemei.
Localitati din zonele defavorizate

Potrivit Anexei 4A din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), localitatile din Dolj care sunt incluse in Zona Defavorizata de conditii naturale Specifice sunt: Argetoaia, Bechet, Bralostita, Bratovoesti, Bradesti, Breasta, Bucovat, Calafat, Carna, Calarasi, Cernatesti, Ciupercenii Noi, Cotofenii din Dos, Dabuleni, Desa, Dobresti, Gighera, Gogosu, Grecesti, Marsani, Macesu de Jos, Ostroveni, Plesoi, Predesti, Rojiste, Sadova, Scaesti, Seaca de Padure, Secu, Sopot, Teasc.