De la sfirsitul lunii iulie a intrat in vigoare noua lege a proprietatii, ce prevede ca imobilele preluate abuziv pina in 1989 sa fie retrocedate proprietarilor de drept

Sesiile spitalelor, scolilor, teatrelor, chiar si sediile primariilor vor fi inapoiate vechilor proprietari, in termen de maximum cinci ani. Cei care si-au cumparat casa in baza Legii 112/1995 nu au nici o sansa, pentru ca noile reglementari nu lasa loc de interpretari: titlul cel mai vechi este cel valabil. Legea 247/2005 (publicata in M.O. 653 din 22 iulie 2005) cuprinde extrem de multe reglementari, ce reprezinta in egala masura o reforma atit in domeniul proprietatii, cit si in cel al justitiei. Printre acestea se numara si cea referitoare la fostii proprietari sau mostenitorii acestora, care au fost despagubiti financiar in baza legii caselor nationalizate. Acestia pot solicita acum restituirea in natura a imobilelor, singura conditie fiind rambursarea despagubirilor primite. Interesele chiriasilor se pare ca nu vor fi afectate, in conditiile in care cadrul legislativ privind protectia acestora se va mentine integral. Dupa cum aminteam si anterior, noua lege prevede inapoierea chiar si a acelor cladiri care acum adapostesc spitale, scoli si teatre. Actul normativ prevede insa un termen de cinci ani pentru restituire, perioada in care proprietarii vor primi chirie pentru imobil. Anularea actelor de cumparare in baza Legii 112/1995 pentru imobilele revendicate a devenit practic o formalitate. Conform Legii 247/2005, proprietar cu drepturi este considerat cel care detine cel mai vechi titlu.

Padurile vor fi restituite integral

Restituirea terenurilor agricole se va face la nivelul ultimei reforme agrare (Legea 187/2.03.1945), respectiv anul 1948 in cazul padurilor. De mentionat este faptul ca, in cazul padurilor, nu exista limita de suprafata, proprietarii urmind sa primeasca inapoi tot ce detineau la data nationalizarii. Mai exact, tot ce a mai ramas din aceste paduri dupa defrisarile ilegale practicate in ultimii ani. In situatia in care nu mai exista inscrisuri doveditoare, proba cu martori este suficienta in reconstituirea dreptului de proprietate, cind aceasta se face pe vechile amplasamente si cind martorii sint proprietarii vecini sau mostenitorii acestora. Ca efect al acestei legi, vor intra in vigoare si prevederile referitoare la Fondul Proprietatea, prin care autoritatile promit despagubirea celor care nu mai pot primi in natura imobilele revendicate. Fondul cu pricina este un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, care, conform legii, se infiinteaza in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ.