Spitalele galatene, care pling la propriu acum dupa bani, au primit de la rectificare 50 de miliarde de lei. Numai ca deocamdata nici un leu din aceasta suma nu poate fi accesat de spitale deoarece, dupa raportarile facute, spitalele nu au furnizat suficiente servicii ca sa acopere aceasta suma.

Au muncit de 10 miliarde in loc de 50

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Galati este pusa in acest moment intr-o situatie extrem de delicata. Are bani pentru spitalele galatene, bani trimisi catre CJAS in urma rectificarii bugetare de acum aproape o luna, dar nu poate incepe sa imparta acesti bani spitalelor. Asta din cauza ca, cel putin asa arata hirtiile, unitatile medicale in cauza nu au furnizat suficiente servicii medicale. "Banii pe care noi ii dam spitalelor sint alocati pe baza raportarilor de servicii furnizate, raportari care ajung la un institut din Bucuresti. Pe baza acestora noi alocam bani spitalelor decontind practic serviciile furnizate de catre acestea populatiei pe o anumita perioada de timp. Numai ca, potrivit raportarilor pe care le-au facut spitalele, in ultimele doua luni au furnizat servicii in valoare de doar 10 miliarde. Urmeaza sa vedem cum vom reusi sa rezolvam aceasta dilema. Mai verificam inca odata indicatorii acestor spitale. Sintem in situatia ciudata de a avea bani pentru spitale, dar de a avea mai mult decit, legal, acestea au furnizat servicii", a declarat directorul CJAS, Olimpia Buzia.

Greseli de raportare sau management defectuos

Spitalele se afla in situatia de a avea bani, dar la care nu au acces, tocmai acum, cind majoritatea nu are din ce sa plateasca lefurile si tichetele de masa ale salariatilor. Daca suma venita de la Bucuresti pentru cheltuielile din ultimele luni ale anului ale spitalelor e mai mare decit contravloarea serviciilor furnizate de acestea in doua luni, pot exista doar doua explicatii. Una e ca respectivele spitale au scheme prea mari de angajati si, deci, au de platit mai multe salarii decit serviciile furnizate, iar a doua varianta ar fi ca la raportarea serviciilor furnizate s-a gresit fie din graba, fie din nestiinta.