Desi au trecut mai bine de 20 de zile de cind au intrat in greva, motivul fiind salariile nemultumitoare, mecanicii de locomotiva au primit ieri doar jumatate din ceea ce ar fi trebuit sa reprezinte avansul din remuneratia lunara

29 iunie a fost data la care mecanicii de locomotiva ar fi trebuit sa primeasca avansul din remuneratia lunara. Ceea ce parea in urma cu citeva zile doar un simplu zvon, si anume ca mecanicii de locomotiva vor primi doar jumatate din avansul de la salariu, fapt care ar reprezenta pedeapsa aplicata de guvernanti pentru greva declansata pe data de 8 iunie, a devenit ieri realitate, inflamind la maxim spiritele protestatarilor. "Aveam o banuiala ca ni se va da doar jumatate din avans, insa nu am vrut sa credem ca acest lucru chiar se poate intimpla. Am constatat astazi (n. r. - ieri) cind ne-am scos salariile de pe card ca intr-adevar s-au tinut de cuvint si ne-au dat doar 20% din salariu, adica jumatate din avans", afirma Dumitru Drimbu, presedintele Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva din Depoul CFR Galati. El atrage atentia asupra faptului ca mecanicii de locomotiva au devenit si mai nemultumiti in urma acestui fapt, cu atit mai mult cu cit salariile pe care le ridica lunar nu sint nici pe departe multumitoare si nu reflecta munca depusa de acestia. Totodata, trebuie spus ca, oricind, in disperare de cauza, mecanicii de locomotiva pot declansa un protest de strada care sa nu se mai incadreze in limitele bunului simt, valul de nemultumiri care i-a cuprins deja putind sa-i transforme pe protestatari intr-o masa de oameni de necontrolat. Reprezentantii celor 60 de mecanici de locomotiva de la Depoul CFR Galati afirma ca nici macar cele 5 tichete de masa, care de la inceputul acestui an ar fi trebuit acordate lunar fiecarui salariat CFR, nu au mai fost date incepind cu luna aprilie.

Greva perfect legala

Cu toate ca au existat tentative ample din partea ministerului de resort de a propune in instanta ca greva mecanicilor de locomotiva sa fie declarata drept ilegala, Tribunalul Bucuresti a respins cererea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin care sa constate ilegalitatea grevei declansate pe 8 iunie. Asadar, greva declansata la SNTFC CFR Calatori si SNTFM CFR Marfa de mecanicii de Federatia Mecanicilor de Locomotiva, Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania continua cu respectarea serviciilor esentiale, adica o treime din transportul zilnic necesar.