Zvonurile ca taxa de poluare va creste incepand cu 1 ianuarie 2011 i-au facut pe doljeni sa dea buluc la RAR pentru a-si inmatricula masinile. In plus, dupa ce au aparut si zvonuri despre inasprirea conditiilor de efectuare a ITP-ului la vecinii bulgari, dar si despre cresterea taxelor si impozitelor in tara vecina, doljenii care au "bulgaroaice" au inceput sa le inmatriculeze in tara.

Ministerul Mediului si Padurilor anunta prin vocea ministrului Borbély ca, pentru anul viitor, romanilor li se pregateste o crestere a taxei de inmatriculare, fiind taxate inclusiv motoarele Euro 5, care pana acum erau scutite.
Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, s-a propus ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru un autoturism nou Euro 5, cu o capacitate cilindrica de 1.100 cm3, taxa sa fie de 116 euro. Pentru cele cu o vechime de doi ani, propunerea de taxa este de 91 de euro. Pentru un motor de 2.000 cm3, pentru o masina noua, taxa ar putea fi de 680 de euro, iar daca are vechimea de doi ani, de 618 euro.
Pentru masinile Euro 4, Ministerul Mediului vrea taxe mai drastice. Pentru un autovehicul de 1.400 cm3, vechi de un an, pentru care se plateste acum o taxa de prima inmatriculare de 380 de euro, in 2011 taxa va fi 483 de euro. Pentru o masina cu o vechime de trei ani pentru care acum se platesc 315 euro, din 2011 taxa va ajunge la 399 de euro.
Taxa de prima inmatriculare va creste mai mult in cazul motoarelor Euro 3. Ministerul Mediului a exemplificat ca, pentru un autoturism cu un motor de 1.400 cm3 si o vechime de sapte ani, noua taxa va fi de 998 de euro, fata de 673 de euro, cat se plateste in prezent. In cazul unui autoturism cu o vechime de opt ani, propunerea este de 880 de euro, in loc de 594 de euro cat este acum. De asemenea, pentru masinile Euro 2, cu un motor de 1.400 cm3 si o vechime de zece ani, taxa va ajunge la 2.428 de euro in loc de 1.616, cat este in prezent. In functie de capacitatea motorului, vechimea masinii si norma de poluare, taxa de prima inmatriculare poate ajunge si la sume de ordinul zecilor de mii de euro.
Totusi, cei care nu au bani pentru a plati taxele impuse de Ministerul Mediului, isi pot cumpara autoturisme electrice, pentru ca acestea, dar si cele echipate cu tehnologie de propulsie hibrida sau cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante sunt scutite de taxa.

Doljenii cumpara masini

Pe fondul acestei propuneri a Ministerului Mediului, doljenii au reactionat imediat si au inceput sa isi cumpere masini sau sa-si inmatriculeze autoturismele pe care nu le-au inmatriculat din lipsa banilor.
Astfel, potrivit reprezentantilor Registrului Auto Roman (RAR) Dolj, in ultima vreme s-a inregistrat o crestere a cererilor pentru elibererea de carti de identitate a vehiculelor (CIV), mai ales in cazul autovehiculelor la mana a doua aduse din strainatate.
Per total, RAR Dolj inregistreaza o crestere de aproximativ 30% a cererilor pentru eliberarea CIV, programarile ajungand in prezent la 11 zile. Reprezentantii RAR au explicat ca, deocamdata, nu exista motive de ingrijorare, pentru ca inspectorii fac fata cererilor. "In prezent, situatia este sub control. Daca se va impune, putem retrage inspectorii de la control trafic sau putem face ore suplimentare, dar inca nu este necesar", a declarat Mihai Sdreala, director al RAR Dolj.
Acesta a mai precizat ca, pe fondul zvonurilor ca in Bulgaria vor creste taxele si impozitele de anul viitor, iar inspectia tehnica periodica (ITP) se va face in conditii mai drastice, tot mai multi doljeni vin sa isi inmatriculeze "bulgaroaicele". In prezent, zilnic trec pragul RAR Dolj doua-trei masini cumparate de la vecinii de la sud de Dunare.

A crescut numarul inmatricularilor

Faptul ca in ultima vreme se inmatriculeza tot mai multe autovehicule in Dolj se vede cel mai clar in statisticile Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj. Astfel, potrivit cifrelor centralizate de SPCRPCIV Dolj, daca in septembrie, in judet, au fost inmatriculate numai 25 de masini noi romanesti, in octombrie numarul acestora a ajuns la 56, fiind inregistrata o crestere de 27%. Nu acelasi lucru se poate spune si in cazul vehiculelor noi de import. Daca in septembrie au fost inmatriculate 160, in octombrie numarul acestora a fost de 144.
Vehiculele uzate de import au inregistrat cresteri semnificative, de aproape 26%, de la 497 la 625.
De altfel, numarul masinilor uzate de import inmatriculate in Dolj este cu mult mai mare fata de anul trecut, fapt pus pe seama cresterii taxei de inmatriculare anuntate pentru anul viitor.
Astfel, daca in septembrie 2009 in Dolj se inmatriculau 344 de autovehicule, in septembrie 2010 numarul acestora a fost de 497, iar daca in octombrie 2009 erau inmatriculate 381 de masini, luna trecuta numarul acestora a ajuns la 625.
Reprezentantii SPCRPCIV Dolj asteapta o crestere si pentru luna noiembrie, chiar daca mai temperata. Daca in primele 15 zile din luna in curs au fost inmatriculate 336 de masini second hand, se estimeaza ca pana la sfarsitul lunii numarul acestora sa ajunga la aproape 700, mai multe cu aproximativ 10% fata de octombrie.
Statistica SPCRPCIV arata ca, in ultimele luni mai degraba, doljenii au preferat sa isi cumpere masini noi (autohtone sau de import) sau uzate din import, pentru ca numarul transcrierilor a scazut. Astfel, daca in octombrie 2009 s-au facut 979 de transcrieri ale dreptului de proprietate, in aceeasi luna a anului curent numarul lor a scazut la 878.
Dealerii sunt optimisti

Dealerii doljeni au vandut si vand bine in ultima perioada, pe de o parte din cauza faptului ca se anunta cresterea taxei, iar pe de alta parte pentru ca Programul "Rabla" este inca in desfasurare. Totusi, in asteptarea cresterii taxei de prima inmatriculare, dealerii auto din Dolj deja au gandit strategiile pentru anul viitor. Potrivit directorului PlusAuto, Adrian Marasescu, pentru anul viitor a fost pregatita deja o oferta speciala ce consta in oferirea unui voucher cumparatorilor, care va trebui sa acopere cresterea taxei de prima inmatriculare.