Buna seara tuturor. Ma numesc Petco Uzunov si sunt Administratorul companiei Techem Energy Services SRL.
Va multumesc tuturor pentru ca ati dat curs invitatiei noastre la aceasta intalnire cu dumneavoastra, ca reprezentanti ai mass media.
Motivul acestei intalniri este, pe de-o parte, acela de a marca 10 ani de activitate Techem in Romania, iar pe de alta parte de a relua in discutie publica importanta eficientizarii energetice la nivel national si european.
Techem a implinit 10 ani pe piata romaneasca si 60 de ani pe piata internationala. Pentru consumatorul roman, acest deceniu inseamna mai putine resurse consumate si mai mult control asupra costurilor energiei. Inseamna economie atat la nivelul resurselor naturale, dar si la nivelul resurselor financiare proprii.
Pentru Techem (Germania si International) inseamna cifra de afaceri de 693 milioane euro, din care 530 milioane din servicii de repartizare a costurilor de caldura si apa si 163 milioane din contracte energetice. Mai inseamna aproape 46 milioane de aparate montate. Un studiu al lui Techem Germania arata cum, cu ajutorul acestor aparate, se realizeaza o economie anuala de aproximativ 13 miliarde KWh din consumul de caldura. Aceasta economie este suficienta pentru incalzirea unui numar de 903.000 apartamente - un oras cu 2 milioane de locuitori.
Problema eficientei energetice este globala si are un impact social profund. Pentru multe familii din Romania, cheltuielile pentru incalzire constituie 20-50% din bugetul lor. Din datele RADET Bucuresti reiese ca in cladirile publice, ponderea cheltuielilor pentru energie este, de asemenea, enorma si a atins in bugetele unor cladiri publice peste 30% din totalul cheltuielilor curente din 2012.
Performanta energetica scazuta a cladirilor existente si cresterea continua a preturilor la resursele energetice impune necesitatea unor solutii in scopul eficientizarii energetice a cladirilor noi si a celor existente. Si Uniunea se confrunta cu provocari fara precedent cauzate de dependenta crescanda fata de importurile de energie si de cantitatea redusa de resurse energetice. Eficienta energetica este o modalitate importanta prin care pot fi abordate provocarile in cauza.
Dumneavoastra, in calitate de formatori de opinie si specialisti in domeniile social, de energie si de mediu, stiti deja ca sistemul de contorizare s-a dovedit a fi cel mai eficient in Romania si in celelalte tari din Europa in ceea ce priveste controlul individual asupra consumului de energie. Tehnologia Techem este folosita in toata Europa: echipamentele cu tehnologii inovatoare si performante garanteaza inregistrarea precisa, iar serviciile noastre se ridica la cel mai inalt nivel de calitate si exactitate.
Mai mult, suntem pregatiti pentru eficienta energetica pe care Uniunea Europeana o considera necesitate stringenta. Pe 25 octombrie 2012, UE a adoptat Directiva privind Eficienta Energetica, prin care se stabileste un cadru comun de masuri pentru promovarea eficientei energetice in cadrul Uniunii, cu obiective precise pana in 2020. Acesta directiva prevede norme menite sa elimine barierele de pe piata energiei si sa depaseasca disfunctionalitatile care impiedica eficienta in furnizarea si utilizarea energiei.
Suntem deschisi sa va oferim colaborarea pentru a gasi solutii eficiente pentru educarea publicului privind eficienta energetica. Compania mama Techem implineste 60 de ani de existenta si este lider mondial de piata pentru aparate de contorizare cu transmisia datelor prin unde radio. In peste de 20 de tari, Techem sustine abordarea resurselor naturale eficient si economic.
La nivel local, discutam permanent cu autoritatile competente pentru stabilirea unui cadru legal de reglementare si aliniere a Romaniei la cele mai noi standarde europene din domeniul energetic. Organizam, in acelasi scop, intalniri cu asociatiile de proprietari, cu autoritatile si cu specialisti romani si straini din domeniu si, bineinteles, cu reprezentanti ai mass media.
Va multumim pentru prezenta alaturi de noi in aceasta seara si, inainte de a va invita sa servim ceva impreuna, va reamintim ca Techem ramane o sursa permanenta de informare corecta.