Persoanele fizice care vând imobile în scop comercial trebuie sa plateasca TVA la tranzactii. În caz contrar, se aleg cu dosare penale pentru evaziune fiscala. Inspectorul de la fisc decide daca vânzatorul de imobile este evazionist sau nu.Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atrage atentia speculantilor de imobile care vând apartamente, vile sau terenuri ca, în cazul în care nu platesc TVA la tranzactiile repetate, se aleg cu dosare penale. Sefii ANAF sustin ca nu este vorba despre casele sau apartamentele primite mostenire sau donate de rude si care sunt apoi vândute pentru a fi cumparate altele în schimbul lor. Intentia fiscului este de a percepe taxa pe valoarea adaugata acelor persoane fizice care au mai multe apartamente sau vile si le vând în scop comercial. "Potrivit Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare mai mari de 35.000 de euro, iar tranzactiile au caracter de continuitate trebuie sa se înregistreze ca platitoare de TVA si sa emita factura. Prevederea din Codul Fiscal este destinata celor care îsi construiesc tot felul de cartiere rezidentiale si cartiere de vile si vând apoi apartament cu apartament pe persoana fizica. Este clar evaziune fiscala", a precizat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. La prima tranzactie de peste 35.000 de euro nu se plateste TVA, dar la urmatoarele trebuie achitata. Daca cineva îsi vinde apartamentul personal ca sa îsi cumpere altul mai mare sau o casa, atunci nu este obligat la plata TVA. Doar daca are doua, trei apartamente pe care le vinde în scop speculativ trebuie sa plateasca respectivul impozit indirect. Masura legislativa nu are nici o legatura cu impozitul pe tranzactiile imobiliare, care oricum "se plateste la notar", a spus Mihai Antonescu, "si reprezinta 3% din valoarea tranzactiei imobiliare, pâna la valoarea de 200.000 de lei, iar ce depaseste mai este impozitat cu 6.000 de lei si tot asa, în crestere". 
Evazionisti descoperiti în Craiova Seful fiscului doljean sustine ca ANAF face campanie pentru înregistrarea persoanelor fizice care fac tranzactii dese cu imobile ca si platitoare de TVA, ca urmare a cazurilor descoperite în teritoriu si centralizate la Bucuresti. "În Craiova au fost descoperite doua astfel de cazuri în care persoane fizice vindeau apartament cu apartament si vila cu vila clar în scopuri comerciale, în cartiere noi, dar nu plateau TVA. Cazurile respective au fost transmise la ANAF, iar celor doi li s-au întocmit dosare si a fost înaintata documentatia organelor de cercetare penala", a mai precizat Mihai Antonescu, invocând secretul fiscal în ceea ce priveste identitatea celor doi evazionisti. Sa presupunem ca o vila noua, într-un cartier rezidential, se vinde cu 200.000 de euro de catre o persoana fizica. TVA-ul ar fi de 19%, adica 38.000 de euro, considerati evaziune fiscala daca tranzactiile persoanei în cauza au "continuitate".  
La mâna inspectorilor fiscali 
În Codul Fiscal nu se precizeaza ce înseamna ca anumite tranzactii "sa aiba continuitate", ci inspectorul fiscal care face controlul decide daca au fost în scop comercial sau personal. "Când facem controalele, ne dam seama daca o persoana a facut tranzactii personale sau daca exista continuitate. Se vede din acte când unul îsi vinde casa si când altii vând apartament cu apartament dintr-un bloc sau din mai multe", a spus directorul DGFP Dolj. Fiscul promite ca va face controale încrucisate, luând în calcul datele furnizate de notarii publici din Craiova si cele de la primarie, de la Directia de Impozite si Taxe, pentru a vedea numarul tranzactiilor imobiliare efectuate de o persoana. Datele respective se coreleaza cu declaratia de venituri a persoanei.
Cum se procedeaza
Dupa prima tranzactie mai mare de 35.000 de lei, persoana fizica merge la DGFP Dolj, pentru a se înregistra ca platitoare de TVA. Reprezentantii fiscului doljean sustin ca se depune un formular special, Formularul "0-20", prin care persoana fizica solicita sa fie înregistrata în categoria platitorilor de TVA. Dupa ce s-a înregistrat la fisc, persoana respectiva poate vinde în continuare apartamente, dar pe factura, în care se evidentiaza 19% - TVA, ce trebuie platit statului. Riscul este ca acesti speculatori sa creasca preturile pentru a-si deduce TVA.