Noua legislatie obliga autoritatile care extind intravilanul sa aiba o medie de minimum 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor. Autorizatiile de construire vor prevedea o cota de spatiu verde obligatorie. Amenzile vor fi uriase: pana la 5.000 de euro pentru fiecare metru patrat de spatiu verde distrus.
Noua legislatie privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor va aduce schimbari in autorizarea lucrarilor de constructii, a spus arhitectul-sef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Legea nr. 47/2012 modifica si completeaza Legea nr. 24/2007. Noua legislatie prevede ca "extinderea intravilanului localitatilor, transformarea zonelor cu alte functiuni in zone rezidentiale si contruirea pe terenuri de peste 3.000 mp aflate in proprietatea statului, a unitatilor administrativ-teritoriale, a autoritatilor centrale si locale se pot realiza exclusiv pe baza documentatiilor de urbanism care sa prevada un minimum de 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor si un minimum de 5% spatii verzi publice". Noul plan de urbanism general (PUG) al Craiovei, in schita la ora actuala, va trebui sa cuprinda aceste reglementari. "Trebuie sa tinem seama de aceasta medie de minimum 20 mp/cap de locuitor prevazuta de lege. Fiecare autorizatie de construire pe care o vom acorda va cuprinde obligatoriu si un procent de spatiu verde", a explicat Mircea Diaconescu.

Amenzi uriase

Arhitectul-sef se astepta ca legislatia sa nuanteze reglementarea constructiilor in spatiile verzi. "Avem situatii aberante, in care oamenii au fost pusi in posesie pe spatiile verzi, platesc impozite, dar legea nu le da voie sa dispuna de proprietate, nu pot sa construiasca. Spre exemplu, in zona de nord a orasului, o intreaga suprafata este spatiu verde, dar inainte ca legea sa interzica s-au dat autorizatii. Dupa aprobarea legii, nu am putut sa dam autorizatie unui cetatean deoarece zona figura ca spatiu verde, dar in stanga si in dreapta proprietatii lui erau case construite", a mai afirmat arhitectul-sef.
Incalcarea legislatiei in domeniul spatiilor verzi va aduce amenzi drastice. Spre exemplu, nerespectarea condițiilor de mai sus atrage amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru fiecare metru patrat lipsa. Aceleasi sanctiuni se aplica si pentru cei care ocupa spatiile verzi cu constructii permanente sau le diminueaza. Constructiile neautorizate pe spatiile verzi se demoleaza si terenul se aduce la starea initiala, cheltuielile totale pentru efectuarea acestor lucrari fiind suportate de proprietarul constructiei. In caz ca nu respecta aceste prevederi, autoritatile incaseaza aceleasi amenzi: 10.000-20.000 lei/mp.